Linkovi

Zelenski: Granatiranje nuklearne elektrane je briga za cijeli svijet


Vojnik sa ruskom zastavom na uniformi stražari u blizini eletrane u Zaporožju, koju kontrolišu ruske snage, u Ukrajini, 4. avgusta 2022.
Vojnik sa ruskom zastavom na uniformi stražari u blizini eletrane u Zaporožju, koju kontrolišu ruske snage, u Ukrajini, 4. avgusta 2022.

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski rekao je u svom dnevnom obraćanju da je "zabilježeno još jedno rusko granatiranje" oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, najveće nuklearne elektrane u Evropi.

"Niko drugi nije koristio nuklearnu elektranu tako očigledno da ugrozi cijeli svijet, rekao je Zelenski. "I apsolutno svi u svijetu treba odmah da reaguju da protjeraju okupatore sa teritorije nuklearne elektrane u Zaporožju. To je globalni interes, a ne samo ukrajinska potreba".

Ukrajina i Rusija krive jedna drugu za granatiranje nuklearne elektrane.

Zelenski je također rekao da se u četvrtak sastao sa Joseom Andresom, osnivačem Svjetske centralne kuhinje (World Central Kitchen), međunarodne humanitarne organizacije koja hrani ljude u zemljama koje pate od ratova i prirodnih katastrofa.

"Od prvih dana punog rata Rusije protiv naše zemlje, njegova organizacija je počela da radi na granici sa Poljskom – za migrante", rekao je Zelenski. "Poslije toga je započeo aktivnosti u mnogim gradovima Ukrajine. Za naše građane skuhano je više od 130 miliona obroka".

U međuvremenu, dva broda su u petak napustila ukrajinske luke. Oleksandar Kubrakov, ukrajinski ministar infrastrukture, napisao je u tvitu da će na jedan od brodova biti utovareno 23.000 tona žitarica za Etiopiju.

Četrnaest brodova natovareni namirnicama, uključujući dva u petak, napustilo je ukrajinske luke.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da su eksplozije ranije ove nedjelje na vojnom aerodromu Saki na zapadnom Krimu "evidentno uništile ili ozbiljno oštetile" osam aviona crnomorske flote ruske mornarice.

Uzrok prvobitne eksplozije nije jasan, navodi se u izvještaju objavljenom na Twitteru, ali ministarstvo je saopštilo da su "veliki oblaci u obliku pečurke vidljivi na video snimku očevidaca skoro sigurno posljedica detonacije do četiri nepokrivena skladišta municije".

Šef IAEA: Ne postoji neposredna nuklearna pretnja u elektrani u Zaporožju

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je u četvrtak da je preliminarna procjena eksperata te agencije zaključila da ne postoji neposredna pretnja po nuklearnu bezbjednost poslije granatiranja u blizini velike nuklearne elektrane na jugu Ukrajine, ali je upozorio da bi se to"moglo promijeniti u svakom trenutku".

"Svi se svakako možemo složiti da bi bilo kakva nuklearna katastrofa bila neprihvatljiva i da bi stoga njeno sprječavanje trebalo da bude naš sveobuhvatni cilj", rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grossi Savjetu bezbjednosti UN na video brifingu.

"Da bi se to postiglo, tražim da obje strane sarađuju sa IAEA i dozvole da se misija u nuklearnoj elektrani Zaporožje nastavi što je prije moguće", rekao je on.

Grossi je rekao da se u posljednje vrijeme situacija u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima, a posebno u nuklearnoj lokaciji u Zaporožju, "ubrzano pogoršava, do te mjere da je postala veoma alarmantna".

Tim iz agencije UN za nuklearni nadzor od juna pokušava da pošalje tehničku misiju da provjeri lokaciju u Zaporožju. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

"Ali, nažalost, zbog političkih faktora i drugih razloga, to nije bilo moguće", rekao je on. "Vidjeli smo šta se desilo u posljednja dva mjeseca. Ne možemo dozvoliti da nas takvi faktori više ometaju."

Rusija je preuzela nuklearnu elektranu u Zaporožju 4. marta, stacionirajući tamo trupe i zadržavši ukrajinsko osoblje na mjestu da njome upravlja.

Ukrajina i Rusija okrivljuju jedna drugu za granatiranje lokacije od 6. augusta, uključujući izvještaje o novom granatiranju ranije u četvrtak.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG