Linkovi

SUD BIH: Zdravko Mamić je državljanin BiH. Obustavlja se postupak izručenja Hrvatskoj


Sudnica Suda BiH
Sudnica Suda BiH

Mamić je priveden 14.06.2018 u Međugorju, nakon što je izbjegao izricanje osuđujuće prvostepene presude od 6,5 godina pred sudom u Osjeku, Hrvatska.

Odbrana Zdravka Mamića saopštila je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu da bivši funkcioner Nogometnog kluba Dinamo ne prihvata dobrovoljno izručenje Hrvatskoj, jer ima državljanstvo BiH, prenose mediji.

Njegov advokat , koji je medijima potvrdio odluku Suda BiH, je istakao da Mamić smatra da se protiv njega u Hrvatskoj vodi montiran proces i da ne vjeruje tamošnjem pravosuđu.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine održano je ročište na kojem je Mamić odgovarao na pitanja o sebi i tome posjeduje li državljanstvo BiH.

Dan uoči izricanja presude Mamić je doputovao u BiH, tačnije u Međugorje te podnio zahtjev za izdavanje lične karte u Tomislavgradu.

"Ponosni sam državljanin BiH i ne želim izručenje Hrvatskoj. Njihovom pravosuđu ne vjerujem, oni su prekršili sva moja prava", rekao je Mamić pred sudom, a Sud je nešto kasnije objavio da se proces izručenja obustavlja.

Mamić je rekao da mu je trenutna adresa u Tomislavgradu, te da posjeduje državljanstvo Hrvatske i BiH, a sudija ga je upozorila da, sve dok traje postupak pred Sudom BiH, mora prijaviti svaku promjenu adrese boravka u BiH.

Izricanju presude prisustvovao je i Zoran Mamić, koji je prvostepeno osuđen na 4 godine i 11 mjeseci zatvora, u istom slučaju sa bratom Zdravkom.

Osim braće Mamića u Hrvatskoj je osuđen i njihov porezni službenik Milan Pernar (4 godine i 2 mjeseca) te bivši direktor NK Dinamo Damir Vrbanović (3 godine).

Ured za suzbijanje korupcije i orrganizovanog kriminala (USKOK) Hrvatske ih tereti za utaju poreza te skrivanje više od 15 miliona eura.

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG