Linkovi

BiH: Državna policija privela Zdravka Mamića. Sud odlučuje o daljim koracima


State Investigation And Protection Agency (SIPA)
State Investigation And Protection Agency (SIPA)

Zdravko Mamić je u Hrvatskoj prvostepenom presudom osuđen na 6,5 godina zatvora. Na dan izricanja presude stigao je u BiH odakle je poručio da "neće živ u hrvatski zatvor".

Mamića je uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a o daljim formalnostima u njegovom slučaju odlučiće Sud BiH.

Na osnovu zakona BiH, ukoliko Mamić posjeduje i BH državljanstvo njegovo izručenje Hrvatskoj neće biti moguće. Ranije, Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da BiH Mamića, ako je dvojni državljanin, ne može izručiti, ali da Mamić u BiH, teoretski, može izdržati kaznu. On je danas potvrdio privođenje.

Mektić potvrdio privođenje Zdravka Mamića
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

"Gdje god se raspiše međunarodna tjeralica i nađu osumnjičenika, oni ga uhapse. Ako ima mogućnost izručenja on ide u pritvor i čeka proceduru. Obzirom da on ima dvojno državljanstvo, a BiH ne izručuje za takve stvari, za sada od toga neće biti ništa. Obavit će razgovor i pustit će ga.", prenosi portal Klix mišljenje iz osječkog Općinskog suda u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj su, pored Zdravka Mamića osuđeni i njegov brat Zoran Mamić (4 godine i 11 mjeseci), porezni službenik Milan Pernar (4 godine i 2 mjeseca) te bivši direktor NK Dinamo Damir Vrbanović (3 godine). Ured za suzbijanje korupcije i orrganizovanog kriminala (USKOK) Hrvatske ih tereti za utaju poreza te skrivanje više od 15 miliona eura.

Mektić: Nije moguće Mamića izručiti Hrvatskoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

XS
SM
MD
LG