Linkovi

Zbog ekonomskih problema, mnogi mladi Grci razmišljaju o odlasku iz zemlje


Jedan od prosvjednika na ulicama Atene napisao je grafitti "Lopovi" ispred zgrade grčkog parlamenta
Jedan od prosvjednika na ulicama Atene napisao je grafitti "Lopovi" ispred zgrade grčkog parlamenta

"Ovo je vrlo tužno i razočaravajuće za Grčku. Naši roditelji nikad nisu željeli da mi odemo u inozemstvo i tamo započnemo obitelji."

Grčka je u ekonomskim problemima, a najteže su pogođeni mladi. Preko 40 posto Grka u dobi od 15 do 24 godine je nezaposleno. Zbog toga neki od njih odlaze u inozemstvo.

Areti je 28-godišnjakinja koja je radila za jednu proizvodnu tvrtku u Ateni do prije dvije godine kad je dobila otkaz. Od tada nije uspjela pronaći novi posao.

"Mnogi mladi, a među njima i ja, razmišljaju o odlasku iz Grčke zauvijek."

Ona danas živi u Ateni sa svojim momkom. Oni planiraju odseliti u Australiju kako bi tamo radili. Kaže da i brojni njeni prijatelji imaju slične planove. Grčka vlada provodi mjere štednje koje uključuju duboke rezove u potrošnji te dodatne poreze. Poslova je sve manje, a nezaposlenost je u porastu. Najteže su pogođeni mladi. Jedna nedavna anketa pokazala je da 70 posto diplomiranih studenata želi raditi u inozemstvu. Izgledi za mladu generaciju, kaže Areti, nisu ništa bolji.

"Ovo je vrlo tužno i razočaravajuće za Grčku. Naši roditelji nikad nisu željeli da mi odemo u inozemstvo i tamo započnemo obitelji."

Lois Labrianidis ekonomist je pri Sveučilištu Makedonije. On je nedavno objavio knjigu o odljevu mozgova. Kako kaže, iz Grčke odlaze oni koji su najobrazovaniji.

"Sada mnogo više Grka odlučuje da nemaju izgleda za pronalazak posla u svojoj zemlji. Zbog toga oni odlaze, uglavnom, u razvijene zemlje poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije."

On kaže da Grčka gubi svoje talente te da je to loše za budućnost zemlje. No on ističe da ima i dobrih vijesti. Mnogi mladi Grci odlaze iz zemlje, ali velik broj njih napušta velike gradove te se vraćaju na roditeljska imanja u manje razvijenim dijelovima zemlje. Oni se uključuju u obiteljske poslove ili započinju svoje.

"Ako se ovo nastavi to će biti vrlo pozitivan trend za ruralna područja. To će na kraju pomoći razvoju zemlje u cijelosti."

On ipak naglašava da se mladi ne vraćaju u stari kraj zato što su to izabrali već zato što moraju. Mladi Grci ogorčeni su stanjem grčke ekonomije. Areti kaže da mnogi mladi Grci vjeruju da je sustav korumpiran, da privatni sektor stagnira te da se u društvu ne uspijeva na temelju sposobnosti. Gotovo dva mjeseca tisuće Grka prosvjeduju na glavnom trgu ispred atenskog parlamenta.

"Kad imate puno energije i ne možete raditi stvari će se pogoršati. Sada imate okupljanja na trgu, a sutra tko zna što. U mladima je dosta ljutnje."

Ta ljutnja izbila je na površinu posljednjih mjeseci sa sukobima mladih i policije na ulicama Atene. S mladima u središtu prosvjeda diljem Europe, Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike u protekloj godini, sada je i demografsko pitanje još jedan razlog za bojazan grčke vlade.

XS
SM
MD
LG