Linkovi

Nakon suše u Rusiji i Ukrajini američki farmeri izvoze žito u Aziju


Nakon suše u Rusiji i Ukrajini američki farmeri izvoze žito u Aziju
Nakon suše u Rusiji i Ukrajini američki farmeri izvoze žito u Aziju

Američkim su farmerima u osvajanju Azije najveća konkurencija kolege iz Australije zbog toga što su tom tržištu bliži te svoju robu mogu brže plasirati

Nekoliko dana nakon što je Rusija, zbog loše žetve, zabranila izvoz žita, Hong Kong i Tajvan posjetila je grupa farmera iz Nebraske. Na Tajvanu su potpisali dvogodišnji sporazum o izvozu žita, kukuruza i soje iz njihove savezne države u vrijednosti od 500 milijuna dolara. Jedan od farmera, Dan Hughes, uvjeren je da će američki agro-biznis nadomjestiti žitarice koje u Aziju ne mogu stizati iz drugih dijelova svijeta.

„Za nas je pogodnost to što je u bivšem Sovjetskom Savezu sada suša. Naravno, šteta je što nekom mora propasti žetva da bi mi nešto zaradili. Ove ćemo godine ostvariti profit, zbog razmjerno dobre žetve kod nas te rasta cijena na svjetskom tržištu“.

U posljednja su dva mjeseca cijene žita skočile 50 posto, zbog loše žetve u Rusiji i zemljama Istočne Europe. Iako su te cijene još uvijek niže nego što su bile rekordno skupe 2008. godine, u mnogim dijelovima svijeta raste zabrinutost. U Sjedinjenim će se Državama ove godine proizvesti nešto više žita nego inače – za oko dva posto. U Indiji i Kini, žita je također u izobilju, no ono se koristi za domaće potrebe. Australska agro-firma Goodman Fielder – jedan od najvećih proizvođača prehrambenih proizvoda u azijskoj regiji, koja ima pogone u Kini – rezervirala je dovoljno kineskog žita za nekoliko sljedećih mjeseci, kako bi se osigurala od rastućih cijena. Njezin direktor Peter Margin kaže:

„U ovom trenutku, za nas ne postoji potreba da trgujemo žitom. Naša je pozicija dobra i imamo ga dovoljno. Zbog jakih rezervi i dobre žetve u Australiji, cijene će vjerojatno postupno padati“.

Iako Aziju u ovom trenutku toliko ne pogađa poskupljenje žita – i zbog toga što je ovdje riža glavna namirnica – žito će s vremenom postajati popularnije, i zbog rasta stanovništva, a i zbog rastućeg životnog standarda. Ove su godine rasle i cijene kukuruza. Posljednjih je mjeseci Kina uvezla značajne količine američkog kukuruza, prvi put u posljednje četiri godine.

Kineski je uvoz iz Amerike – zbog suše, a i zbog pojačane prehrane stoke kukuruzom – u razdoblju od lipnja do srpnja bio udvostručen. Kako u Aziji, u prosjeku, ljudi žive sve bolje, njihovi se kulinarski ukusi mijenjaju. Farmer iz Nebraske Dan Hughes kaže da je Kina, a i Azija u cijelosti, veliko tržište za američki agro-biznis.

„Sve se više traži hrana s puno bjelančevina, na primjer meso. A za njega je potrebno proizvesti dosta žitarica kojima se hrani stoka. Zbog toga je Azija veliko tržište za naše žitarice, ali i govedsko i svinjsko meso. Najjednostavnije rečeno – u Aziji živi mnogo ljudi, imaju sve više novca i žele više mesa u svojoj prehrani“.

Američkim su farmerima u osvajanju Azije najveća konkurencija kolege iz Australije zbog toga što su tom tržištu bliži te svoju robu mogu brže plasirati.

XS
SM
MD
LG