Linkovi

Trump i Obama u završnici kampanje: Dvije suprotne vizije Amerike


Aktuelni i bivši predsjednik SAD, Donald Trump i Barack Obama
Aktuelni i bivši predsjednik SAD, Donald Trump i Barack Obama

Republikanski predsjednik Donald Trump i njegov prethodnik, demokrata Barack Obama su u govorima na predizbornim skupovima u nedjelju iznijeli suprostavljene stavove o problemima zemlje, ali se i saglasili da su izbori u utorak, 6. novembra ključni za SAD.

Dok ankete pokazuju da su desetine izbornih trka za članove Kongresa i guvernere izuzetno tijesne, aktuelni i bivši predsjednik poručuju da će rezultati odlučiti o tome u kakvoj će zemlji Amerikanci živjeti naredne dvije godine.

"Ovi izbori odlučiće da li ćemo da nastavimo izuzetni prosperitet do kojeg smo doveli", rekao je Trump na mitingu u Georgiji i upozorio da će demokrate "uništiti ekonomiju". U toj saveznoj državi se vodi neizvjesna trka za guvernera, a kandidati su državni sekretar Brian Kemp i kandidatkinja Demokratske stranke Stacey Abrams.

Predsednik Donald Tramp na mitingu u Džordžiji
Predsednik Donald Tramp na mitingu u Džordžiji

Obama je osudio Trumpa, kojeg nije direktno prozvao, i republikance zbog, kako je ocijenio, politike koja izaziva podjele i stalnih laži.

"Vi i vaš glas ste jedini način da se kontroliše ponašanje republikanaca. Na biračkim mjestima se odlučuje o karakteru naše zemlje", naglasio je Obama na skupu u Indijani, gde je demokrata Joe Doneli u opasnosti da izgubi mjesto u Senatu.

Aktuelni i bivši predsjednik i dalje su najpopularnije ličnosti u svojim strankama, i njihovo učešće u predizbornoj kampanji trebalo da bi pojača entuzijazam među ključnim pristalicama uoči izbora koje mnogi smatraju referendumom o prve dvije godine Trumpovog mandata u Bijeloj kući.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, demokrate su favoriti da u utorak 6. novembra osvoje 23 mjesta potrebna za većinu u Predstavničkom domu, što bi im omogućilo da ograniče sprovođenje Trumpove agende, ali i da sprovedu istrage njegove administracije.

Bivši predsednik Barak Obama na mitingu u Indijani
Bivši predsednik Barak Obama na mitingu u Indijani

Očekuje se da će republikanci zadržati tijesnu većinu u Senatu i mogućnost da potvrde eventualne kandidate za Vrhovni sud i ostale sudske nominacije.

​U posljednjim fazama kampanje, Trump je zaoštrio retoriku o imigraciji i više puta upozorio na "invaziju" migranata na granici sa Meksikom i na "liberalne bande"

Obama je u petak osudio Trumpovu "taktiku zastrašivanja" i njegov "prezir" prema istini.

U trci za kontrolu nad Senatom, demokrate pokušavaju da ponovo pobijede u 10 saveznih država, u kojima je većina birača podržala Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. godine.

​Gotovo 35 i po miliona Amerikanaca glasalo je ranije, što je 67,8 odsto više nego na kongresnim izborima 2014. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG