Linkovi

Kongresni izbori: Što veći izlazak birača.... imperativ i Republikanaca i Demokrata


Za pet tjedana Amerikanci sa pravom glasa izaći će na birališta i odlučiti o kandidatima za novi saziv Kongresa. Ishod će biti izuzetno značajan po naredne dvije godine predsjedničkog mandata Donalda Trumpa. Primarni cilj Demokratske stranke je povratiti kontrolu u Zastupničkom domu, a ako bi se desilo da osvoji i većinu u Senatu, predsjedniku Trumpu i Republikancima bilo bi izuzetno teško ostvariti spoljno-političke, unutar-političke i ekonomske namjere, neostvarene u Trumpove prve dvije godine u Bijeloj kući.

Jedan od prelomnih segmenata sadašnje predizborne kampanje je i proces nominacije Bretta Kavanaugha za sudiju Vrhovnog suda. Predsjednik Trump uveliko koristi taj slučaj da simpatizere i članove Republikanske stranke mobilizira na što veći izlazak na glasališta:

"Demokrati jedino znaju kako opstruirati, demolirati i razarati. Kao što smo mogli vidjeti proteklih tjedana, Demokrati su spremni učiniti sve i povrijediti svakoga ko im stoji na putu, kao što to rade sa sudijom Kavanaughom."

Na predizbornim mitinzima prethodnih dana, a izvjesno je da će tako biti i na narednim, predsjednik Trump od simpatizera i članova Republikanske stranke traži:

"Obećajte mi..... Morate izaći i glasati. Ne budite samouvjereni, ne mislite da će pobjeda doći sama od sebe. Morate izaći na glasališta. Morate glasati."

U međuvremenu, u kampanju Demokrataka stranke uključile su se nekadašnje zvijezde te stranke. Među njima i bivši predsjednik Barack Obama:

„Neko će reći.... čekaću do narednih predsjedničkih izbora. Ovi izbori su sada važniji. Zapravo mnogo važniji, važniji od bilo kojih izbora unazad mnogo godina."

Po ocjenama analitičara, predsjednik Trump će biti centralna figura izbora početkom novembra, motivirajući faktor za birače obje strane.

John Fortier, analitičar Centra za dvostranačku politiku, ističe:

"On, Trump, je vani, među simpatizerima, daje podršku kandidatima Republikanaca, radi na način za koji su mnogi mislili da neće nakon što je izabran za predsjednika. Vodi kampanju sa drugim kandidatima, Republikancima. On je potpuno uključen, nekad uspješno, nekad gore. Izvjesdno je da će pomoći nekim kandidatima, ali može birače i okrenuti od nekih."

Odziv simpatizera i članova Demokratske stranke na ranijim specijalnim izborima i primarnim, unutar-stranačkim izborima bio je veliki.

Jim Kessler, analitičar asocijacije THIRD WAY, ocjenjuje to dobrim znakom po Demokrate:

"Očekujem da demokrati uzmu Zastupnički dom. Čak mislim da bi mogli uzeti i Senat, mada će to biti izuzetno teško. Uzbuđenje i motivacija birača simpatizera Demokratske stranke su vrlo, vrlo veliki. I Republikanci će izaći i glasati, ali Demokrati su ti čiji će odziv biti zaista veliki."

Predsjednik Trump biće u narednih pet tjedana izuzetno aktivan, Sve do dana izbora putovaće, govoriti na predizbornim skupovima, nadajući se da Demokrati neće uspjeti. U protivnom, od januara iduće godine kada Kongres u novom sazivu, 116. po redu, počne zasjedati kao predsjednik bio bi uveliko ograničen.

OBAMA: Važnijih izbora nije bilo godinama
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

XS
SM
MD
LG