Linkovi

Zatvor za novinare Reutersa


Novinar Reutersa Wa Lone napušta sud u Yangonu, Mjanmar, Sept. 3, 2018.
Novinar Reutersa Wa Lone napušta sud u Yangonu, Mjanmar, Sept. 3, 2018.

Novinari ističu da im je sve smjestila policija.

Dvojica Reutersovih novinara u Mjanmaru osuđeni su na sedam godina zatvora zbog navodnog kršenja državnih zakona dok su istraživali nasilje nad manjinskim Rohindžama.

Wa Lone i Kyaw Soe Oo uhapšeni su dok su nosili službene dokumente koje su dobili od policije. Obojica ističu da su nevini i da im je sve smjestila policija.

Međunarodne organizacije upozoravaju na nisku razinu slobode medija i dodatno kršenje medijskih sloboda pod vladom nekadašnje nobelovke Aung San Suu Ky.

Obojica novinara su državljani Mjanmara, a na sedmogodišnju robiju osuđeni su zbog kršenja zakona o službenim tajnama jer su prikupljali, odnosno dobili povjerljive dokumente. Riječ je o zakonu koji potiče još iz kolonijalnog doba.

"Ne plašim se. Nisam uradio ništa nezakonito. Vjerujem u pravdu, demokraciju i slobodu", rekao je Wa Lone.

"Ovo je tužan dan za Mjanmar, novinare naše agencije i slobodu medija u svijetu", izjavio je glavni urednik Reutersa Stephen Adler.

Wa Lone i Kyaw Soe Oo su prikupljali dokaze o ubojstvu desetorice muškaraca iz manjinske zajednice Rohindža u selu Inn Di.

Tijekom istrage dvojica policajaca su im ponudili dokument o slučaju, nakon čega su odmah i uhapšeni. Vlasti su nakon toga pokrenule istragu, te su obećali akciju protiv onih koji su sudjelovali u ubojstvima.

Wa Lone and Kyaw Soe Oo presudu su saslušali pognutih glava dok su njihove obitelji plakale. Reporteri su ponavljali su nevini i da se radi o policijskoj namještaljki.

Presuda je veliki udarac za slobodu medija u Mjanmaru, ali i za demokraciju tri godine nakon što je stranka nekadašnje nobelovke Aung San Suu Kyi trijumfirala na slobodnim izborima.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i brojne strane ambasade koje su upućivale apel za oslobađanja novinara, kritizirale su presudu naglašavajući da je to veliki udarac slobodi medija za koju su se mnogi borili, a posebno su razočarani što se radi o vladi bivše zatvorenice vojnog režima i dobitnice Nobelove nagrade za mir koja se ne oglašava.

Prema podacima UN-a, više od 700.000 Rohindža pobjeglo je preko granice u susjedni Bangladeš.

Mjanmar negira optužbe o zvjerstvima svojih snaga i kaže da je vodio legitimnu operaciju protiv pobunjenika.

Prošli tjedan inspektori UN-a pozvali su najviše oficire u vojski da odgovaraju pred sudom za zločin genocida nad manjinskim muslimanima Rohindža.

XS
SM
MD
LG