Linkovi

Zatraženo raspisivanje potjernice za optuženim ratne zločine u Zvorniku


Sudnica Suda BiH (Fotografija preuzeta sa stranice Suda BiH)
Sudnica Suda BiH (Fotografija preuzeta sa stranice Suda BiH)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od Državnog suda zatražilo raspisivanje potjernice i određivanje pritvora za Dušana Spasojevića, kojem se sudi za zločine počinjene u Zvorniku.

Kako je kazala predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Ćosić-Dedović, optuženi je zadnji put pristupio na ročište 21. februara, dok se 3. marta nije pojavio, izvještava BIRN BiH.

“Optuženom se sudi i u drugom predmetu, gdje je ročište bilo zakazano za 4. mart, kada se optuženi nije pojavio, a u izjavi njegove supruge je naznačeno da je ‘optuženi otputovao’”, rekla je Ćosić-Dedović, dodavši kako su bile izdate naredbe Sudskoj policiji da dovede optuženog, ali ga nisu pronašli.

Nakon razmatranja kršenja mjera zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja, koje su bile određene Spasojeviću, tužiteljica Zorica Đurđević je predložila da se optuženom odrede mjere pritvora, kao i da se raspiše potjernica budući da misli da je on u Republici Srbiji.

Branilac optuženog Nenad Rubež je kazao kako ostavlja Sudu da se odredi o prijedlogu Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH tereti Spasojevića da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Malešiću kod Zvornika, 27. maja 1992. silovao zaštićenu svjedokinju “A”. Prema optužnici, on je ušao u učionicu i izveo svjedokinju “A” pod izgovorom da donesu hranu za njenu bebu, a potom ju je silovao iza škole.

Spasojević je optužen i u drugom predmetu, zajedno s još šest osoba, za zločin protiv čovječnosti počinjen na području sela Jusići kod Zvornika. Tužilaštvo ih tereti za ubistva najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići, kao i da su lično i direktno sudjelovali u napadu na ovo selo.

Odluka o prijedlogu Tužilaštva će biti donesena naknadno.

XS
SM
MD
LG