Linkovi

'Zašto nam je važan Calvin Coolidge' - nova knjiga o tridesetom predsjedniku Sjedinjenih Država


Nakon što je 1929. napustio Bijelu kuću, Calvin Coolidge je bio gotovo zaboravljen. Zvali su ga 'šutljivi Cal' jer je bio rezerviran čovjek. Doimao se prilično nespretno, pogotovo na primanjima i drugim društvenim događajima.

Calvin Coolidge je bio trideseti predsjednik Sjedinjenih Država. I jedan od manje važnih – slažu se povjesničari. Jedna nova knjiga 'osuvremenjuje' naslijeđe Calvina Coolidga i u njegovoj politici nalazi mnogo štošta što je zanimljivo i nama danas.

Nakon što je 1929. napustio Bijelu kuću, Calvin Coolidge je bio gotovo zaboravljen. Zvali su ga 'šutljivi Cal' jer je bio rezerviran čovjek. Doimao se prilično nespretno, pogotovo na primanjima i drugim društvenim događajima. No, kao predsjednik postigao je dosta – smanjio je poreze, 'srezao' državnu potrošnju, Indijancima je dao puno američko državljanstvo a uspjelo mu je i smanjiti imigraciju. Osim toga, bio je dostupan novinarima i članovima Kongresa, s kojima je često doručkovao u Bijeloj kući. To je bila prilična novina za to doba – kaže Jim Douglas, guverner savezne države Vermont i jedan od autora zbirke članaka pod naslovom 'Zbog čega nam je važan Calvin Coolidge': "Ostat će zapamćen po dvije stvari. Prvo, državna štednja – smanjenje javnog duga, uravnoteženja prihoda i rashoda, smanjenje poreza. Drugo, Coolidge je bio pristojan čovjek s integritetom. Govorio je bez okolišanja, kratko i jasno. Bio je otvoren u svom čestom kontaktu s građanima. Takvu otvorenost i objektivnost Amerikanci i danas priželjkuju od svojih političara".

Jedan od članaka u knjizi napisao je i demokratski senator John Kerry, koji smatra da je Americi danas potreban 'novi Calvin Coolidge'. John Kerry posebno se osvrnuo na mirotvornu politiku Calvina Coolidga na svjetskoj sceni. Iako ona nije dala velike rezultate – piše Kerry – kao ideja bila je značajna. Na domaćem planu, Coolidge će ostati upamćen i po izreci da se najveći dignitet krije u načelu da 'svatko treba živjeti u skladu sa svojim financijskim mogućnostima.' 'Nadajmo se da će se današnja Amerika jednog dana početi ponašati u skladu s tim' – kaže praunuk Calvina Coolidga, Christopher Coolidge Jeter. On također izdvaja zalaganje njegova slavnog pretka da se ženama da pravo glasa: "Mislim da je jako dobro što se njegovo naslijeđe ponovno preispituje. Povjesničari često ne analiziraju predsjednike u čijim se mandatima nisu dogodile velike krize ili ratovi. No, ako proučimo Calvina Coolidgea – njegov karakter i moralne zasade – mislim da možemo mnogo naučiti".

Christopher Coolidge Jeter kaže da rijetko kada spominje da je predak 30. Predsjednika Sjedinjenih Država. Ponosni smo na njega ali ne pada nam na pamet da se time hvalimo – kaže Coolidgeov praunuk: "Ispričat ću vam priču o mom djedu, sinu Calvina Coolidgea. Bijela kuća uvijek nam na njegov rođendan pošalje vijenac, kao što to čini za sve bivše predsjednike. I dok smo tako jednom davno moj djed i ja čistili predsjednikov grob na malom groblju u Vermontu, prišao nam je čovjek i rekao da 'treba da nam je velika čast brinuti se za grob jednog predsjednika'. Moj se djed složio, ali nije smatrao da je potrebno da neznancu kaže kako je to bio njegov otac. Tako obitelj Coolidge i živi, skromno i bez razmetanja – u skladu s karakterom našeg velikog pretka".

Christopher Coolidge Jeter se nada da će netom objavljena knjiga 'Zašto nam je važan Calvin Coolidge' obnoviti debatu o političkom naslijeđu 30. Predsjednika Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG