Linkovi

Zastupnik u Parlamentu FBIH uhapšen zbog izborne prevare


Asim Kamber, zastupnik u Parlamentu FBiH jedan je od osumnjičenih, Foto: Parlament FBiH
Asim Kamber, zastupnik u Parlamentu FBiH jedan je od osumnjičenih, Foto: Parlament FBiH

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije BiH (FBIH) Asim Kamber, njegov saradnik Fazir Vukalić i sekretarica Opštinskog odbora SDA Sanski Most Mirela Husić, nakon ispitivanja u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u četvrtak ujutro, 17. septembra, predati su Tužilaštvu BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol državnog Tužilaštva Boris Grubešić.

U srijedu, 16. septembra, policijski službenici SIPA-e su u Istočnom Sarajevu i Sanskom Mostu, uhapsili Asima Kambera, Fazira Vukalića i Mirelu Husić zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „izborna prevara“.

Tom prilikom, postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e pretresli su četiri lokacije na području Sanskog Mosta i otkrili i privremeno oduzeli mobilne telefone, računare, kasete za diktafon, raznu dokumentaciju, USB stikove, kao i druge uređaje na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci.

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, aktivnosti su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela izborne prevare, počinjene tokom opštih izbora u BiH 2018. godine.

Iz Tužilaštva BiH ističu da su osumnjičeni u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, s ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate sa područja Sanskog Mosta.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec pozdravila je napore Tužilaštva BiH i Tužilaštva Brčko distrikta u procesuiranju slučajeva navodne izborne prevare, navodeći da je suzbijanje ovakvih prevara ključna komponenta u zaštiti integriteta i kredibiliteta izbora.

To je neophodno kako bi se vratilo povjerenje građana i kako bi se u potpunosti ispoštovala njihova volja da budu adekvatno zastupljeni, što je navedeno i u svim prethodnim izvještajima o praćenju izbora koje je izdao OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)”, naglasila je Kavalec.

Misija OSCE-a u BiH je pozvala nadležne vlasti, uključujući Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK BiH) i tijela za provođenje zakona širom zemlje da budu proaktivni u rješavanju žalbi i istrazi sumnjivih izbornih djela, ali i rukovodstva političkih stranaka da provode politike djelovanja u cilju sprečavanja bilo kakvih izbornih prevara iz njihovih redova.

XS
SM
MD
LG