Linkovi

Zašto protestuju poljoprivrednici širom Evrope


Protest poljoprivrednika u Grčkoj (Foto: AFP/Aris Messinis)
Protest poljoprivrednika u Grčkoj (Foto: AFP/Aris Messinis)

Širom Evropske unije protestuju poljoprivrednici koji navode da su suočeni sa rastom troškova i poreza, birokratijom, prekomjernim pravilima za zaštitu životne sredine i konkurencijom zbog uvoza jeftine hrane.

Višenedjeljni protesti održavaju se u zemljama kao što su Francuska, Njemačka, Belgija, Holandija, Poljska, Španija, Italija i Grčka.

Mnoga pitanja su specifična za određene države, ali ima nekih i koja se tiču cijele Evrope.

Uvoz

Poljoprivrednici u istočnoj Evropi protestuju zbog, kako smatraju, nefer konkurencije koja je rezultat velikog uvoza iz Ukrajine kojoj je Evropska unija posle ruske invazije ukinula kvote i carine.

Poljski poljoprivrednici blokiraju saobraćaj na granici sa Ukrajinom, a Kijev navodi da to pogađa odbrambene kapacitete zemlje i pomaže ostvarivanju ruskih ciljeva.

Protest poljoprivrednika u Češkoj. (Foto: AP/Ondrej Deml/CTK)
Protest poljoprivrednika u Češkoj. (Foto: AP/Ondrej Deml/CTK)

U Češkoj, poljoprivrednici su se traktorima dovezli u centar Praga, i poremetili saobraćaj ispred zgrade ministarstva poljoprivrede.

Protestuju zbog uvoza, zato što kažu da utiče na evropske cijene, a istovremeno ne ispunjava standarde u zaštiti životne sredine koje poljoprivrednici u Evropskoj uniji moraju da poštuju.

Obnovljeni pregovori o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog bloka "Merkosur" takođe izazivaju nezadovljstvo zbog nefer konkurencije kada je riječ o šećeru, žitu i mesu.

Pravila i birokratija

Poljoprivrednici su takođe nezadovoljni zbog, kako smatraju, pretjeranih propisa, uglavnom na nivou EU. U centru pažnje su nova pravila o subvencijama, među kojima je i zahtjev da se četiri odsto poljoprivrednog dobra ne koristi određeno vrijeme.

Učesnici protesta protive se i birokratiji, a u Francuskoj kažu da je vlada to pogoršala previše komplikovanom primjenom.

Protest poljskih poljoprivrednika u Gdanjsku, Poljska. (Foto: Reuters/Lukasz Glowala)
Protest poljskih poljoprivrednika u Gdanjsku, Poljska. (Foto: Reuters/Lukasz Glowala)

U Španiji, poljoprivrednici se žale da ih "guši birokratija" iz Brisela i da to podriva profitabilnost usjeva.

U Grčkoj se zahtijevaju veće subvencije i brža isplata odštete za uništene usjeve i uginulu stoku u poplavama prošle godine.

Rast cijena dizela

U Njemačkoj i Francuskoj, najvećim poljoprivrednim proizvođačima u EU, poljoprivrednici protestuju zbog planova da se ukinu subvencije ili poreske olakšice za dizel koji se koristi u poljoprivredi. U Grčkoj se takođe zahtijeva smanjenje poreza na dizel.

U Rumuniji se sredinom januara uglavnom protestovalo zbog visokih cijena dizela.

Profit

U Francuskoj, mnogi proizvođači kaži da zbog vladinih napora da smanji rast cijena prehrambenih proizvoda ne mogu da pokriju visoke troškove energije, đubriva i prevoza.

Šta rade vlade?

Evropska komisija je krajem prošlog mjeseca predložila da se ograniči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, zaustavljanjem uvoza najosjetljivijih proizvoda kao što su živina, jaja i šećer. Međutim, proizvođači kažu da bi količina i dalje bila prevelika.

Protest grčkih poljoprivrednika u Atini. (Foto: AFP/Aris Messinis)
Protest grčkih poljoprivrednika u Atini. (Foto: AFP/Aris Messinis)

Komisija je takođe za 2024. godinu izuzela poljoprivrednike u EU iz pravila da dio zemlje ne smiju da obrađuju dok dobijaju subvencije, ali bi morali da gaje usjeve bez korišćenja pesticida.

Francuski premijer Gabriel Attal najavio je mjere među kojima su uvozne kontrole kako bi se osiguralo da uvezena hrana ne sadrži tragove pesticida zabranjenih u Francuskoj ili EU, kao i razgovore o tome da se poljoprivrednicima obezbijede veće cijene i ublaže birokratija i propisi.

Pariz i Berlin takođe su pod pritiskom odustali od planova da ukinu subvencije ili poreske olakšice za dizel. U Rumuniji, vlada je povećala subvencije za dizel, pozabavila se polisama osiguranja i ubrzala isplate poljoprivrednicima.

U Portugalu, tehnička vlada je najavila paket hitne pomoći od 500 miliona eura, među kojima je i 200 miliona da se ublaže posljedice suše.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG