Linkovi

Zapaljeni kamioni u Sjevernoj Mitrovici, otvoren prelaz Merdare


Kamioni izgoreli tokom noći u Sjevernoj Mitrovici, na mostu koji vodi na Dudin krš i povezuje se sa magistralnim putem Priština-Raška.
Kamioni izgoreli tokom noći u Sjevernoj Mitrovici, na mostu koji vodi na Dudin krš i povezuje se sa magistralnim putem Priština-Raška.

Kako javlja ekipa Radija Slobdona Evropa, granični prelaze Merdare, između Kosova i Srbije je ponovo otvoren za saobraćaj. Dvadesetak kamiona već čeka sa strane Srbije da pređe na Kosovo.

Granični prelaz Merdare je 27. decembra zatvorila kosovska policija nakon što je grupa Srba u Srbiji blokirala putni prilaz granici.

U ranim jutarnjim satima su dva teška vozila (kamiona) na barikadi zapaljena na lokaciji pod nazivom Dudin krš u Sjevernoj Mitrovici, potvrdila je Policija Kosova.

Nema povrijeđenih.

Uklanjenje barikada dogovoreno je na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raški. Vučić je rekao da će barikade biti uklonjene za 24 ili 48 sati, ali da nepovjerenje nije uklonjeno, prenosi FoNet.

„Od sutra u prepodnevnim satima krenuće uklanjanje barikada. Da li u 24 ili 48 sati barikade će biti uklonjene”, rekao je Vučićk, koji je poslije sastanka održanog dijelom i iza zatvorenih vrata rekao da su mu sagovornici preneli da, kako je ukazao, ne žele da idu protiv svoje države.

Također, prisutnim medijima, Vučić je pročitao tekst za koji je rekao da su mu predali, kako je naznačio, Srbi sa barikada.

Ukazao je da su mu prenijeli da će zauvijek postaviti barikade ako se, kako je formulisano, nastavi teror Prištine nad pripadnicima srpske zajednice.

Predsjednik Srbije prenio je da su u pismu zatražene garancije da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

„Tražimo od vas reč. Mi nikakvu veru u Kurtija nemamo, i ukoliko se nastavi teror nad nama, mi ćemo zauvek zatvoriti sever Kosova za Prištinu. Tražimo od vas jasnu potvrdu da nikada neće biti priznanja KiM, i da je Kosovo i Metohija deo Srbije. Mi nismo kriminalci, nego domaćini. Vaša reč je za nas jedina garancija”, navedeno je u pismu koje je nakon susreta pročitao predsjednik Srbije.

Vučić je prethodno u otvorenom dijelu susreta rekao da su date međunarodne garancije da će zahtjevi Srba za uklanjanje barikada biti ispunjeni.

Jedan od njih bilo je puštanje iz pritvora bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića uhapšenog sredinom decembra zbog, kako je saopšteno, sumnje na napad na službena lica.

Vučić je rekao da je ispunjen zahtjev Srba da se, kako je ukazao, ne progone i procesuiraju ljudi koji su bili na barikadama.

„To imamo nedvosmisleno napisano”, istakao je predsjednik Srbije.

Privođenja i barikade

Dio Srba sa sjevera Kosova barikade, koje sprječavaju slobodno kretanje, podigli su prije devetnaest dana - u intervalu kada je kosovska policija uhapsila nekoliko osoba srpske nacionalnosti pod sumnjom za napad na službena lica.

Među njima je bio i Dejan Pantić, bivši kosovski policajac, osumnjičen za napad na zvaničnike Centralne izborne komisije na sjeveru Kosova i policiju.

Napad se dogodio sredinom decembra dok se CIK pripremala za lokalne izbore u opštinama na sjeveru Kosova – čije održavanje je u međuvremnu odloženo za april 2023.

Poziv Srbima da uklone barikade

Odluci o uklanjanju barikada prethodilo je nekoliko poziva na smirivanje situacije iz redova međunarodne zajednice.

U zajedničkom saopštenju Evropska unija i Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog, kako je navedeno, napetog stanja na severu Kosova.

„Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, hitno preduzimanje mjera za bezuslovno smirivanje situacije, kao i na uzdržavanje od provokacija, pretnji i zastrašivanja. Sa predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem radimo na pronalaženju političkog rješenja kako bi se smirile napetosti i usaglasio put dalje u interesu stabilnosti, bezbjednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica”, navedeno je u zajedničkom saopštenju prvog zamenika portparola State Departmenta Vedanta Patela i predstavnice za medije visokog predstavnika Evropske unije Nabile Masrali.

U istom danu američki ambasador u Beogradu Christopher Robert Hill pozvao je na uklanjanje barikada na sjeveru Kosova.

„Razumjeli smo zbog čega su Srbi na sjeveru Kosova postavili barikade i čuli smo ih, ali mislim da je vrijeme da ih uklone i nadam se da će biti spremni da to urade što prije”, izjavio je Hill za Nova.rs.

Hill je rekao da Sjedinjene Države, kako je naveo, razumiju frustracije srpske zajednice na Kosovu.

„One se nisu pojavile tek tako prije nekoliko dana, već postoje neko vrijeme, a na kraju krajeva srpska zajednica je na Kosovu vijekovima i imaju pravo da znaju kakva je njihova budućnost”, rekao je američki ambasador u Srbiji.

Hill je istakao da je uklanjanje barikada neophodno da bi moglo da se nastavi sa političkim procesom uz smanjene tenzije, kako bi mogla da se reše pitanja koja su veoma važna.

Prije odluke dijela sa Srba sa sjevera Kosova o uklanjaju barikada - o tome je javno govorio kosovski premijer Aljbin Kurti.

Ukazao je da se ne radi, kako ih je označio, civilnim barikadama postavljenim počektom 1968. godine u Parizu, već više o onim ratnim barikadama početkom 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

„Ja vjerujem da svi Srbi imaju dovoljno snage u ovoj historijskoj i geopolitičkoj raskrsnici da se ograde od Miloševićeve prošlosti i od Putinove sadašnjosti, te da tako pomognu cijelom regionu da svi zajedno što prije postanemo članovi evropske zajednice. Budućnost svih nas je Evropska unija i zato ne postoji nijedna pametna alternativa. Evropa je naš kontinent, a evropska zajednica naš cilj i sudbina. Ovo bi bilo moguće za manje od jedne decenije pod uslovom uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije”, poručio je Kurti.

Kurti je poručio da postoji samo jedno mirno i demokratsko rješenje odnosa između Kosova i Srbije, a to je uzajamno prizanje i uzajamni odnosi.

„Ja neću ni u kom slučaju poistovjetiti barikade sa srpskim stanovništvom. To ne može biti i ne bi bilo tačno, ali bi bilo štetno za sve nas”, rekao je Kurti. „To bi samo služilo onima koji žele tenzije i otvoreni konflikt, mi to ne želimo. Zato smo odložili izbore u četiri sjeverne opštine za april sljedeće godine, a kazne za ilegalne tablice za proljeće iduće godine, da bi dali šansu sporazumu o normalizaciji odnosa.”

Na Kosovu, prema riječima Kurtija, postoji politički i demokratski pluralizam, ali to zvanični Beograd ne dozvoljava kod srpske zajednice na Kosovu.

„Prisjetimo se da do početka novembra, dok je moj ministar bio Goran Rakić, Beograd se nije bunio. Nakon imenovanja Nenada Rašića i Rade Trajković dolazi do barikadiranja ulica od strane onih koji su tokom jeseni zapalili šest automobila neposlušnih Srba”, rekao je Kurti.

„Autokratija, strah i ucjenjivanje idu zajedno, naspram njih stoji demokratija, ravnopravnost i sloboda”, rekao je kosovski premijer.

Premijer Kosova je pozvao Srbe da konkurišu za radna mjesta u kosovskim institucijama koja su ostala upražnjena nakon što su početkom novembra Srbi sa sjevera Kosova napustili te institucije. Naveo je da Priština ne želi da te pozicije zauzmu Albanci.

Podsjetimo da su dva granična prelaza između Kosova i Srbije, Jarinje i Brnjak, blokirana od 10. decembra.

Treći, Merdare, zatvoren je za saobraćaj od srijede.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG