Linkovi

5 zapadnih nacija zajedno u bojkotu olimpijade u Kini


FILE - A crew member fixes a logo for the 2022 Beijing Winter Olympics before a launch ceremony to reveal the motto for the Winter Olympics and Paralympics in Beijing on Sept. 17, 2021.
FILE - A crew member fixes a logo for the 2022 Beijing Winter Olympics before a launch ceremony to reveal the motto for the Winter Olympics and Paralympics in Beijing on Sept. 17, 2021.

Mala, ali utjecajna skupina zapadnih zemalja najavila je diplomatske bojkote nadolazećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, navodeći kao razlog kršenje ljudskih prava.

Bojkot omogućava nacijama da pošalju sportske timovena Igre, a odbijaju slati bilo koje visoke dužnosnike ili uglednike kao službena izaslanstva.

Nacije uključene u diplomatski bojkot Igara u Pekingu uključuju:

Sjedinjene Američke Države: Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u ponedjeljak da SAD "neće pridonijeti fanfarama Igara, ali je rekla da će nacija stajati iza članova američkog tima "100% dok ih navijamo od kuće".

Australija: Odnosi između Canberre i Pekinga pogoršali su se posljednjih godina zbog nekoliko pitanja, posebno zbog nastojanja Australije za neovisnom istragom o porijeklu pandemije COVID-19, koja je prvi put otkrivena krajem 2019. u središnjoj Kini. Kina je uzvratila nametanjem teških carina na australsku robu.

Premijer Scott Morrison rekao je u srijedu da "ne postoji nikakva prepreka" na strani Australije da održi pregovore s Kinom kako bi se riješili problemi, ali je rekao da njegova zemlja "neće odstupiti od snažne pozicije koju smo zauzeli zalažući se za interese Australije".

Britanija: Premijer Boris Johnson objavio je to u srijedu tijekom sjednice u Parlamentu, dodajući da će sportaši i dalje sudjelovati jer ne vjeruje da su "sportski bojkoti razumni".

Kanada: "Izuzetno smo zabrinuti zbog ponovljenih kršenja ljudskih prava od strane kineske vlade", rekao je premijer Justin Trudeau u srijedu najavljujući diplomatski bojkot svoje zemlje.

Litva: Ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Jurgita Šiugždinienė rekla je u priopćenju za javnost prošlog četvrtka — nekoliko dana prije nego što su Sjedinjene Države službeno objavile svoj diplomatski bojkot — da ona i drugi visoki dužnosnici ministarstva neće putovati na Igre u Pekingu. Odnosi između Vilniusa i Pekinga pogoršali su se otkako je Tajvan prošlog mjeseca otvorio neslužbeno veleposlanstvo u glavnom gradu Litve.

Grupe za ljudska prava pozvale su nacije da u potpunosti bojkotiraju Zimske igre u Pekingu zbog kršenja ljudskih prava u Kini, uključujući zatočenje milijuna muslimanskih Ujgura u provinciji Xinjiang i razbijanje prodemokratskih snaga u Hong Kongu.

Peking je osudio bojkote kao "pozerstvo" i obećao da će uzvratiti nespecificiranim "protumjerama" protiv Sjedinjenih Država zbog njihove odluke da organizira diplomatski bojkot Igara koje se održavaju od 4. do 20. februara.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Associated Pressa i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG