Linkovi

Kina upozorava SAD da će "platiti" bojkot olimpijade u Pekingu


Peking se priprema da bude domaćin Olimpijskih igara 2022.
Peking se priprema da bude domaćin Olimpijskih igara 2022.

SAD će "platiti" odluku da diplomatski bojkotuju zimske Olimpijske igre u Pekingu, saopštila je Kina.

Bijela kuća je u ponedeljak objavila da će Amerika bojkotovati Olimpijske igre u Pekingu na diplomatskom nivou zbog kršenja ljudskih prava. Američki sportisti će učestvoati na igrama.

Bojkot su mjesecima tražili pojedini članovi Kongresa, organizacije za zaštitu ljudskih prava, a odluka je donijeta u trenutku kada su odnosi SAD i Kine počeli da se stabilizuju nakon sastanka predsjednika dvije zemlje, Džoa Bajdena i Ši Đinpinga.

Kina se usprotivila bojkotu i preduzeće "odlučne kontramjere", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Žao Lijan.

"SAD će platiti za svoje pogrešne poteze".

SAD će biti domaćin ljetnjih Olimpijskih igara 2028. u Los Anđelesu i 2030. u Solt Lejk Sitiju.

Žao je na pitanje da li će Kina bojkotovati OI u SAD rekao da je Amerika "oštetila suštinu sportske atmosfere i saradnje na igrama" i pozvao Vašington da drži politiku van sporta.

Bajdenova administracija je istakla da je razlog za bojkot genocid nad muslimanskom manjinom u zapadnoj provinciji Šinđijang.

Kina negira sve navode.

Još nije poznato da li će se i saveznice SAD priključiti ovoj odluci. Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je "duboko zabrinuto zbog navoda o kršenju ljudskih prava u Kini". Vlade Australije i Japana razmatraju svoje pozicije, a Novi Zeland je odlučio da državni zvaničnici neće prisustvovati Olimpijskim igrama, ali da je to zbog kovida.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jedini lider velike zemlje koji je prihvatio pozivnicu.

XS
SM
MD
LG