Linkovi

Zapadni saveznici nude podršku SAD za udar na Siriju, uz uslove


Fotografija napravljena 8. aprila 2018 pokazuje vojnike sirijske vojske kako napreduju po istočnim obodima Dume, dok nastavljaju svoju ofanzivu za preuzimanje posljednjih pobunjeničkih uporišta u Istočnoj Guti.
Fotografija napravljena 8. aprila 2018 pokazuje vojnike sirijske vojske kako napreduju po istočnim obodima Dume, dok nastavljaju svoju ofanzivu za preuzimanje posljednjih pobunjeničkih uporišta u Istočnoj Guti.

Saveznici Amerike nude da se pridruže vojnom odgovoru na napad hemijskim oružjem u Siriji za koji se sumnja da su ga izvele snage lojalne predsedniku Bašaru al Asadu, ali traže od Vašingtona da izbjegne ishitren odgovor i poručuju da su prije nego što započne odmazda potrebni dodatni dokazi da Sirija stoji iza hemijskog napada.

Vrlo direktnim terminima, predsjednik SAD Donald Tramp na Tviteru je u srijedu upozorio da slijedi vojni odgovor:

Ruski zvaničnici brzo su odgovorili, poručivši da će, ukoliko bude američkog udara, Rusija oboriti rakete i ciljati pozicije sa kojih su one lansirane.

"Pametne rakete trebalo bi da lete ka teroristima, a ne ka legalnoj vladi koja se bori protiv međunarodnog terorizma nekoliko godina na sopstvenoj teritoriji" rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zakarova, u postu na Fejsbuku.

Usljed usijane razmjene na društvenim mrežama, uz prijetnje i kontraupozorenja koja podižu uloge vojne konfrontacije između SAD i Rusije, Velika Britanija, Francuska i Australija ponudile su podršku američkom raketnom napadu, ali su opteretile svoju podršku upozorenjima.

Oni dovode u pitanje efekat odvraćanja koji bi imao raketni napad, ukazujući da američka vojna odmazda prije godinu dana, koja je bila odogovor na napad sirijske vlade gasom sarin na Kan Šeikhun u severnoj sirijskoj provinciji Idlib, nije uspjela da odvrati Asada od lansiranja drugih hemijskih napada, većinom upotrebom bombi sa hlorom koje izbacuju režimski helikopteri.

Napad u subotu je ubio najmanje 40 ljudi i povrijedio oko 500.

I dok se inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) pripremaju da posjete predgrađe Dume, mjesto napada, drugi zapadni saveznici poručuju da ne treba stupati u akciju dok se ne utvrdi više činjenica.

Francuski Predsjednik Emmanuel Macron Mart 29, 2018.
Francuski Predsjednik Emmanuel Macron Mart 29, 2018.

​Fracuski predsjednik Emanuel Macron rekao je da je Francuska spremna da se posveti kaznenim mjerama. Čini se da on želi da ograniči udare odmazde na vladina postrojenja za hemijsko oružje.

Uz SAD i njene zapadne saveznike koji šalju poruke o mogućem vojnom odgovoru, analitičari kažu da je izgubljen element iznenađenja i da je sirijskoj vladi i njenim vojnim podržavaocima, Rusiji i Iranu, dato pregršt vremena da se pripreme za napad.

"Očigledna je zamka za ovaj vjerovatni udar SAD, Francuske i Velike Britanije na Asada to što je efekat iznenađenja potpuno izgubljen, ali i što je takođe dato dovoljno vremena da sirijski režim, Rusija i Iran pripreme protivvazdušne baterije i da isprazne potencijalne mete", kaže Oliver Guita, izvršni direktor GlobarStarta, konsultantske firme za pitanja rizika bezbjednosti i geopolitike.

On kaže da je situacija drugačija od 2013, kada je prethodnik Trampa, Barak Obama, prijetio Asadu zbog napada hemijskim oružjem, takođe na pobunjenike i civile u predgrađu Damaska."Tadašnje reprekusije bile bi mnogo manje u smislu aktera, pošto su Iran i Rusija jedva bili prisutni u Siriji", rekao je. "Dok je napad na Asada sada više nego zakasnio, i u poređenju sa 2013, postoji rizik rasplamsavanja požara, eskalacije i prve prave borbe između Rusije i Zapada, što otvara vrata dužem, razvučenom konfliktu", upozorava.

Strah takođe opterećuje misli evropskih vlada koji su u savezu sa SAD, uključujući i one koji su među članovima vladajuće Konzvervativne partije u Britaniji, premijerke Tereze Mej. Oni su zabrinuti da Trampova administracija zapravo nema strategiju po pitanju Sirije.

"Ta zabrinutost je po pitanju umiješanosti u bilo kakvu vojnu akciju", kaže Dejvid Ames, britanski zakonodavac."Znajući katastrofalne posljedica naše umiješanosti u Iraku, treba nam strategija. Treba nam jasno biti iznijeto pred parlament - šta su naši ciljevi. To nije otvorena tema i treba da sačekamo izveštaje OPCW-a. Ovo je vrlo opasno i zabrinjavajuće vrijeme".

Kao i drugi stariji konzervativni zakonodavci, on kaže da premijerka nema drugih opcija nego da zatraži odobrenje parlamenta prije naređivanja bilo kakvog udara na Siriju. Džulijan Luis, predsjedavajući britanskog parlamentarnog Komiteta za odbranu, rekao je u utorak: "Kada razmatramo vojnu interenciju u konfltiktima drugih ljudi, parlament treba da bude prvi konsultovan".

Rusija je danas pozvala Zapad da "ozbiljno razmisli o posljedicama prijetnji" da napadne Siriju kao odgovor na napad u Dumi za koji zapadne zemlje tvrde da su sirijske vlasti koristile hemijsko oružje, i dodala da ne želi "eskalaciju" sukoba u toj zemlji.

"Pozivamo članove međunarodne zajednice da ozbiljno razmotre moguće posljedice takvih optužbi, prijetnji i planiranih akcija" prema sirijskoj vladi, izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, niko nije dao pravo zapadnim vođama da preuzmu ulogu "svjetskih policajaca i da istovremeno budu istražitelji, tužioci, sudije i dželati".

"Naš stav je veoma jasan i konkretan: Ne želimo eskalaciju", rekla je Zaharova.

Izrazila je nadu da će zapadne zemlje "imati dovoljno mudrosti da se vrate zakonu i zajedničkom rješavanju postojećih problema kako je predviđeno Poveljom UN".

Vladimir Putin, Predsjednik Rusije
Vladimir Putin, Predsjednik Rusije

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG