Linkovi

Zapadni mediji: Snažna potvrda poraza Erdoanove politike u Istanbulu


Supporters attend a rally of Ekrem Imamoglu, mayoral candidate of the main opposition Republican People's Party (CHP), in Beylikduzu district, in Istanbul, Turkey, June 23, 2019.
Supporters attend a rally of Ekrem Imamoglu, mayoral candidate of the main opposition Republican People's Party (CHP), in Beylikduzu district, in Istanbul, Turkey, June 23, 2019.

Opozicioni kandidat Ekrem Imamolu ubjedljivo je pobijedio na izborima za gradonačelnika Istanbula koji su se smatrali testom za Redžepa Tajipa Erdoana usljed sve većeg nezadovoljstva birača lošim ekonomskim stanjem u zemlji i sve autoritarnijom vlašću turskog predsjednika.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan pretrpio je težak udarac pošto su glasači, nezadovoljni ekonomskim stanjem u zemlji i njegovom sve autoritarnijom vlašću, na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula opet podržali opozicionog kandidata Ekrema Imamolua, pišu svjetski mediji i ukazuju da bi poraz u gradu u kojem je Erdoan počeo političku karijeru kao gradonačenik mogao biti početak njegovog kraja.

Ošamućujući osuda glasača

Ubjedljiva pobjeda Ekrema Imamolua je ošamućujuća osuda ekonomske politike i sve autoritarnije Erdoganove vladavine, ocijenjuje Blumberg (Bloomberg), ukazujući da je kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) osvojio oko 54 odsto glasova, a kandidat vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Binalij Jildrim 45 osto glasova poslije prebrojanih 99 odsto glasačkih listića.

Kandidat AKP-a je tijesno izgubio 31. marta s 14.000 glasova razlike, dok je sada jaz bio skoro 800.000 što je nedvosmislena poruka da su birači zabrinuti za rastakanje demokratskih osnova Turske, ističe Blumberg.

Erdoanova partija je martu izgubila i u Ankari i drugim velikim gradovima, pošto su inflacija, nezaposlenost i pad vrijednosti lire uzeli danak, ali je turski predsjednik odbio da prizna poraz u Istanbulu žaleći se na napravilnosti, što je prihvatila izborna komisija.

Rezultati glasanja u nedjelju pokazuju da je Erdoan, najmoćniji turski lider u moderno vrijeme, napravio nevjerovatno lošu procjenu kada je tražio da se ponovi glasanje, ocijenjuje BBC.

Ne samo što je na ovim izborima Erdoan oslabljen, već je izgleda i opoziciona CHP konačno smislila kako da se suprotstavi predsjedniku, ukazuje britanski javni servis i dodaje da je Imamolu imao duboko pozitivnu poruku za kakvom su glasači žudjeli, dok je na uvrede iz AKP odgovarao osmjesima.

Najveći poraz u karijeri

Pobjeda opozicije u Istanbulu imaće dramatične posljedice po Erdoanovu vlast u zemlji, ocijenjuje Gardijan (The Guardian), dodajući da su izbori u nedjelju smatrani testom krhkih turskih demokratskih standarda i Erdoanove političke budućnosti.

Dok je opozicija slavila prve rezultate, uz sirene automobila i radost na ulicama, s glasom novog gradonačelnika koji je odzvanjao s televizora u baštama i iz kafića, Jildrim je brzo priznao poraz spasavajući AKP od sramotnog praćenja rezultata uživo, ali će se sada, kako piše britanski list, intenzivirati borba za vlast među frakcijama u vladajućoj koaliciji.

Gardijan ukazuje na razlike u Erdoanovoj partiji - bivši predsjednik Abdulah Gul, koji je otvoreno kritikovao novo glasanje u Istanbulu, izazvao je komešanje rekavši novinarima "Božjom voljom sve će biti u redu", što liči na Imamoluov slogan "Sve će biti u redu", podstakavši spekulacije da je bivši Erdoanov saveznik glasao za opozicionog kandidata.

Gubitak Istanbula drugi put je bio nezamisliv ishod za AKP, ističe Gardijan i ukazuje da kao najveći turski grad i privredno čvorište, Istanbul pokriva 31 odsto BDP-a zemlje dok je važan pogon za nezvaničnu mrežu finansiranja vladajuće partije koja je zajedno sa svojom islamskom prethodnicom kontrolisala grad poslednjih četvrt vijeka.

Erdoan je doživeo najveći poraz u svojoj politčkoj karijeri, iako je opozicija bila suočena s neravnopravnim uslovima, glavnim medijima naklonjenim predsjedniku i neskrivenim korišćenjem vladinih sredstava za podršku kandidatu vladajuće partije, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Istanbul je Erdoanov dom, kao i politička baza gdje je počeo političku karijeru kao gradonačelnik. Pored toga što je Erdoan izgubio kontrolu nad najvećim turskim gradom, rezultati izbora u nedelju, kako piše Njujork tajms, imaju i druge posljedice - postoje ocjene da je poraz napravio pukotinu u predsjednikovoj auri nepobjedivosti i da bi to mogao biti kraj njegove 16 godišnje vladavine Turskom.

Pored udarca Erdoanovom imidžu i prestižu, gubitak u nedelju će imati i praktične političke konsekvence za turskog lidera, ukazuje Njujork tajms na ocjene analitičara. Gubitak Istanbula znači i gubitak značajnih prihoda za političku mašineriju Erdoanove partije preko subvencija lojanim biznismenima, građevinskih ugovora i fondova za provladine medije.

Poraz bi takođe mogao pokrenuti i lančanu reakciju koja bi se završila prijevremenim izborima ove ili sljedeće godine, ocjenjuje njujorški list. Bivši predsjednik Abdulah Gul i bivši premijer Ahmet Davutoglu bi mogli da se odvoje od Erdogana da bi pokrenuli svoje konzervativne pokrete, rekla je za američki list Asli Ajdintasbas, saradnica u Evropskom savjetu za spoljne poslove.

Delikatno vreme za poraz

Poraz vladajuće partije u nedjelju u Istanbulu dolazi u delikatnom trenutku za turskog predsjednika, ocijenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Erdoan pokušava da obnovi tursku privredu pogođenu recesijom, a ove nedjelje bi trebalo da se sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) kako bi riješio diplomatski sukob sa SAD, između ostalog oko kupovine ruskog protivvazdušnog sistema, objašnjava američki list.

Gubitak na izborima u Istanbulu označava pad podrške javnosti AKP-u otkad su turski ekonomski problemi izašli na vidjelo sredinom prošle godine, podvlači Volstrit džurnal. Dugotrajni period rasta uveliko podstican zaduživanjem u stranoj valuti prekinut je i zimus je Turska ušla u recesiju, dok je situaciju za obične ljude pogrošao nagli pad vrijednosti domaće valute, što je povećavalo inflaciju.

Nezadovoljstvo raste i zbog sve autoritarnijeg liderstva poslije neuspješnog državnog udara 2016, poslije čega su uslijedile masovne čistke i mjere protiv biznismena, novinara i boraca za ljudska prava, ističe Volstrit džurnal.

XS
SM
MD
LG