Linkovi

Zaoštrava se sukob demokrata i Trumpove administracije


Sekretar za pravosuđe William Barr (L) i predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Jerrold Nadler
Sekretar za pravosuđe William Barr (L) i predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Jerrold Nadler

Demokrate u Kongresu jačaju pritisak na administraciju predsjednika Donalda Trumpa.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi optužila je Trumpovog sekretara za pravosuđe da je počinio krivično djelo, dok je jedan od najjuticajnijih demokrata u Predstavničkom domu zaprijetio Barru da će ga optužiti za nepoštovanje Kongresa, ako ne preda puni izvještaj specijalnog tužioca Roberta Muellera o istrazi o Rusiji.

Pretres u Predstavničkom domu, na kojem je trebalo da svjedoči sekretar za pravosuđe William Barr završen je ubrzo nakon što je počeo. Barr je odbio da svjedoči pred Odborom za pravosuđe zato što je imao primjedbe na zahtjev demokrata da ga ispituju i advokati.

Predsjedavajući, Jerrold Nadler, insistirao je da se pretres ipak održi, a onima koji su došli rekao je da ga više brine to što je Sekretarijat za pravosuđe odlučio da ignoriše obavezujući poziv odbora da preda cijeli izvještaj o istrazi o Rusiji, bez zatamnjenih dijelova. Ta odluka, kako je ocijenio Nadler, mogla bi da ima ozbiljne posljedice.

“Dame i gospodo, izazov s kojim se suočavamo je da predsjednik Sjedinjenih Država očajnički pokušava da spriječi jednaku granu vlasti da kontroliše njegove, čak i najbezobzirnije odluke. Ako mu se zajedno ne suprostavimo danas, rizikujemo da zauvijek izgubimo moć da se suprostavimo bilo kom predsjedniku u budućnosti. Sam sistem američke vlade, sistem ograničene moći koji spriječava da za predsjednika imamo diktatora je ugrožen”.

Republikanci su predsjedavajućeg optužili da sam sabotira svoj pretres.

Moje pitanje nije čega se plaši Barr, već čega se plaše demokrate. Nisu željeli da Barr bude ovdje danas. Dobili su izvještaj, pročitali su ga i ne sviđa im se šta je u njemu”, rekao je vodeći član odbora iz Republikanske stranke Doug Collins.

Pretres je na kraju trajao samo 20 minuta, a Nadler je upozorio da bi Barra mogao da optuži za nepoštovanje Kongresa.

“Prosječnoj osobi nije dozvoljeno da ignoriše obavezujuće pozive Kongresa – a nije ni predsjedniku”.

Ubrzo se oglasila i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosy koja je sekretara za pravosuđe optužila da je lagao članovima Kongresa, kada je 9. aprila svjedočio da nije znao da je specijalni tužilac bio nezadovoljan načinom na koji je Barr sumirao rezultate istrage o Rusiji.

Barr je prije spornog svjedočenja, 27. marta, dobio pismo u kojem je Mueller iskazao frustriranost sažetkom na četiri stranice koji je sekretar za pravosuđe uputio Kongresu.

Sekretar za pravosuđe Sjedinjenih Država nije govorio istinu u Kongresu. To je krivično djelo”, ocenila je Pelosi.

​Eskalacija sukoba

Nadlerove izjave nagoviještavaju da se demokrate spremaju za eskalaciju sukoba sa Trumpovom administracijom, koja odbija zahtjeve da preda dokumenta i informacije o nizu pitanja, od Trumpovih poreza do njegovih potencijalnih sukoba interesa.

Sekretarijat za pravosuđe je u srijedu saopštio da neće poštovati obavezujući poziv, koji je izdao Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, da preda kopiju Muellerovog izvještaja, čiji dijelovi nisu zatamnjeni, i dokaze prikupljene tokom 22-mjesečne istrage. Demokrate su saopštile da bi mogle da izdaju obavezujući poziv Barru da svjedoči pred odborom.

Izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera
Izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera

Barr, koji je 18. aprila objavio nepotpunu verziju izvještaja specijalnog tužioca, je u srijedu više od četiri sata branio svoju interpretaciju rezultata istrage o miješanju Rusije u Trumpovu korist i o tome da li je američki predsjednik pokušavao da opstruiše pravdu.

​U izvještaju se iznose detalji o nizu Trumpovih pokušaja da spriječi istragu o Rusiji, ali se ne zaključuje da li je predsjednik počinio krivično djelo. Takođe je utvrđeno da Trump i njegova kampanja nisi bili u zavjeri sa Moskvom.

Barr je na udaru žestokih kritika zbog načina na koji je prvobitno sumirao Muellerov izvještaj, a što je Trump iskoristio da poruči da je oslobođen svake odgovornosti.

Bivši potpredsjednik SAD i predsjednički kandidat Joe Biden kao i mnoge demokrate, zatražile su od Barra da podnese ostavku. U međuvremenu, članovi Kongresa traže od specijalnog tužioca da svjedoči, možda već u maju.

Šou umjesto pretresa

Kada je sekretar za pravosuđe odbio svjedoči pred Odborom za pravosuđe, demokratski kongresmen Steve Cohen je na pretres došao sa sa prženom piletinom i figuricom kokoške.

Kongresmen Steve Cohen ostavlja figuricu kokoške na mjesto gdje je trebalo da sjedi sekretar za pravosuđe William Barr.
Kongresmen Steve Cohen ostavlja figuricu kokoške na mjesto gdje je trebalo da sjedi sekretar za pravosuđe William Barr.

"Kokoška (kukavica) Barr je trebalo da se danas pojavi i odgovara na pitanja", rekao je kongresmen, nakon što je drugim članovima odbora podijelio prženu piletinu.

Vodeći republikanski član odbora Doug Collins rekao je da "demokrate nisu željele da Barr svjedoči i da se "nastavlja cirkus".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG