Linkovi

Zamjenik državnog sekretara SAD u posjeti Bosni i Hercegovini


John Sullivan sa članovima Predsjedništva BiH
John Sullivan sa članovima Predsjedništva BiH

Prvi sastanak zamjenik državnog sekretara SAD-a obavio je sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Naglašeno je da je evropska budućnost BiH neupitna i da ekonomske reforme, privredni rast, zapošljavanje, kao i borba protiv korupcije u svim sferama društva trebaju biti u fokusu djelovanja vlasti u BiH u narednom periodu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o bilateralnoj saradnji dviju zemalja, aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, odnosima u regiji, borbi protiv terorizma, pitanju ilegalnih migracija, te aktivnostima u EU integracionim procesima.

Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država dobri i stabilni, te je istaknuto da SAD ostaje značajan partner BiH u izgradnji mira i prosperiteta za sve narode i građane u BiH.

Sullivan je izrazio je očekivanje da će doći do skorog formiranja vlasti na svim nivoima, te podržao nastavak provedbi reformi na putu ka evroatlantskim integracijama s ciljem održavanja stabilnosti i mira.

Sullivan se sreo i sa predsjedavajućim i zamjenikom Vijeća Ministara te Ministrom sigurnosti BiH. Prilom obraćanja medijima u američkoj ambasadi u Sarajevu, nako nzavršenih sastanaka sa nosiocima vlasti, zamjenik američkog državnog sekretara izjavio je da će "SAD reagovati na prijetnje po stabilnost Bosne i Hercegovine"​

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG