Linkovi

Zakoni o zabrani abortusa stupaju na snagu u još četiri republikanske države


Članice crkve u Clintonu u Mississippiju stoje ispred ženske klinike u Jacksonu sa transparentima protiv abortusa, 15. juna 2022.
Članice crkve u Clintonu u Mississippiju stoje ispred ženske klinike u Jacksonu sa transparentima protiv abortusa, 15. juna 2022.

Još četiri američke države u kojima su na vlasti republikanci ove nedjelje će zabraniti gotovo sve abortuse, kako stupaju na snagu novi zakoni koji ograničavaju tu proceduru, nakon odluke Vrhovnog suda da ukine presudu Roe protiv Wadea kojom je legalizovan abortus u Americi na saveznom nivou.

Do sada, 13 država je usvojilo zakone o zabrani većine abortusa, koji su bili već pripremljeni i čekali odluku najvišeg suda zemlje da ukine odluku da je pravo na abortus garantovano Ustavom.

Većina tih država je počela da svoje zabrane sprovodi ubrzo poslije odluke Vrhovnog suda 24, juna, ali su Idaho, Tennessee i Texas morali da sačekaju 30 dana od trenutka kada je sudska odluka zvanično zavedena, nekoliko nedjelja nakon što je objavljena.

Taj rok je istekao u četvrtak. Zakon Sjeverne Dakote o abortusu treba da stupi na snagu u petak.

Promjena neće biti dramatična. Sve pomenute države, sa izuzetkom Sjeverne Dakote, već imaju zakone protiv abortusa koji u velikoj mjeri blokiraju pacijentkinjama pristup proceduri. Također, većina klinika u kojima se obavljao abortus u tim državama su ili prestale da nude te usluge, ili se preselile u druge države gdje je abortus i dalje legalan.

Texas, druga najveća država u zemlji, zabranila je većinu abortusa nakon što se otkriju otkucaji srca fetusa, što može biti već u šestoj nedjelji trudnoće, prije nego što mnoge žene i utvrde da su trudne. Zabrana je na snazi već skoro godinu dana, budući da su sudovi odbili zahtjeve da blokiraju zakon prošlog septembra.

Dok su klinike imale ozbiljna ograničenja u uslugama koje mogu da pruže, zvanično su prestale da nude proceduru abortusa na dan odluke Vrhovnog suda. Republikanski sekretar za pravosuđe u toj državi Kenneth Paxton tvrdio je da državni zakoni o zabrani abortusa, donijeti prije nego što je abortus legalizovan 1973. godine, mogli da se sprovedu prije nego što se usvoje novi zakoni u toj sferi.

Kao i u slučaju postojeće zabrane abortusa u Texasu, novim zakonom ne prihvataju se izuzeci u slučaju silovanja ili incesta. Umjesto toga, izuzetak se pravi u slučajevima kada su ugroženi život ili zdravlje žene.

Texas je osporio pravnu interpretaciju federalne vlade čiji je cilj bio da se od teksaških bolnica traži da pruže usluge abortusa ukoliko je život majke ugrožen. U srijedu, federalni sudija je privremeno blokirao vladu u sprovođenju te intepretacije. Texas tvrdi da bi se na osnovu federalnih smjernica od bolnica tražilo da obavljaju abortuse prije nego što je očigledno da je život majke ugrožen, što bi predstavilo kršenje državnog zakona.

Slična situacija se odigrala u Idahu, ali je federalni sudija u toj državi u srijedu donio odluku da državna zabrana abortusa predstavlja kršenje federalnog zakona.

Okružni sudija Lynn Winmill rekla je da država ne može da sprovodi zabranu abortusa u slučajevima kada su trudnice iskusile nepredviđeni zdravstveni problem koji im je ozbiljno ugrozio zdravlje i život. Zabrana abortusa u Idahu znači da svi abortusi predstavljaju krivično djelo, ali se ljekarima omogućava da se brane pred sudom i dokažu da je procedura bila neophodna da bi se spasio život majke ili je urađen u slučajevima silovanja ili incesta.

U Tennesseeju, samo dvije od šest klinika u kojima se vrše abortusi nastavile su da nude tu uslugu nakon što je ukinuta presuda kojom je legalizovan abortus na nacionalnom nivou. To su učinile iako je ta država uvela zakon o zabrani abortusa nakon otkrića otkucaja srca kod fetusa, sličan onome koji je usvojen u Texasu. Prema novoaktiviranom zakonu, i prethodnom zakonu, ljekari koji prekrše zakon mogli bi da dobiju kaznu i do 15 godina zatvora.

Demonstranti za pravo na abortus protestuju ispred državne skupštine Nebraske, 4. jula 2022.
Demonstranti za pravo na abortus protestuju ispred državne skupštine Nebraske, 4. jula 2022.

U Idahu, veći dio zakona o zabrani abortusa je stupio na snagu u četvrtak, ali zbog presude federalnog sudije u srijedu, država ne može da krivično goni ljekare koji obavljaju abortus u medicinski hitnim situacijama.

Većina abortusa u Idahu je zabranjena 12. augusta, kada je Vrhovni sud te države dozvolio da stupi na snagu drugi zakon kojim se potencijalnim rođacima embriona ili fetusa dozvoljava da tuže klinike i ljekare koje vrše abortuse.

Sjeverna Dakota također čeka da vidi da li će njen zakon o zabrani abortusa biti primijenjen. Advokati jedine preostale klinike za abortuse u toj državi, koja se nedavno preselila nekoliko milja dalje u Minnesotu, tražili su odlaganje zakona u namjeri da podnesu tužbu kako bi osporili zabranu. Sudija bi trebalo da donese odluku o njihovom zahtjevu do kraja ove nedjelje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG