Linkovi

Zajmovi ruskim vojnicima navode evropske banke da se povuku iz Rusije 


Odluka Rusije da vojnicima koji se bore u Ukrajini odgodi otplatu zajmova i da banke oproste čitave zajmove u slučaju smrti ili invaliditeta vojnika daje novu motivaciju stranim kreditorima koji još uvijek posluju u Rusiji da ju napuste.

Gotovo godinu dana nakon što je Rusija pokrenula - kako ju naziva - "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, šačica evropskih banaka, uključujući austrijsku Raiffeisen Bank International i talijansku UniCredit, još uvijek zarađuje u Rusiji.

Raiffeisen i UniCredit su obje duboko usađene u financijski sistem Rusije i jedine su strane banke na popisu ruske centralne banke od 13 "sistemski važnih kreditnih institucija," što ukazuje na njihovu važnost za rusku ekonomiju, trenutno teško pogođenu zapadnim sankcijama.

Uloga tih banaka u podršci ruskoj ekonomiji navodi neke njihove investitore da javno iznesu svoja neslaganja.

"Kompanije trebaju biti veoma pažljive," kaže Kiran Aziz, iz norveškog mirovinskog fonda KLP, upozoravajući na opasnost da bi banke mogle biti korištene da "na neki drugi način financiraju rat." Fond KLP posjeduje dionice i u Raiffeisenu i u UniCreditu.

Istu zabrinutost izražava i Eric Christian Pederson, iz Nordea Asset Management, koji upravlja fondom od više od 300 milijardi eura. Zahtjev da banke daju odgode otplate vojnicima "ilustrira opasnosti poslovanja u jurisdikcijama gdje se kompanije ... može prisiliti da djeluju direktno protivno vlastitim korporativnim vrijednostima," kaže on.

Između 21. septembra i kraja prošle godine, banke su restrukturirale ukupno 167600 zajmova vojnim licima ili članovima njihovih porodica, u vrijednosti od više od 800 miliona eura, pokazuju podaci ruske centralne banke.

Raiffeisen kaže da je samo 0.2 % njihovih ruskih zajmova bilo pogođeno "moratorijem koji je nametnula vlada," opisavši tu svotu kao "zanemarivu." Ta banka ima u Rusiji zajmove u vrijednosti od gotovo 9 milijardi eura, a prisutna je na ruskoj kreditnoj sceni već više od 25 godina. Prošle godine je Raiffeisen ostvario netto profit od 3,8 milijardi eura, zahvaljujući u velikoj mjeri profitu od dvije milijarde eura iz njenog biznisa u Rusiji, utrostručenom upravo prošle godine.

Talijanski UniCredit, koji je ušao na rusko tržište prije skoro 20 godina kupovinom jedne austrijske banke, kaže da je njihov biznis u Rusiji fokusiran na kompanije, a ne na pojedince, te odbija objaviti koliko je njihovih zajmova otpisano. Od ukupnog UniCreditovog profita od 20 milijardi eura prošle godine, na Rusiju je otpalo više od jedne milijarde eura.

"Bilo kakvo profitiranje iz trenutnog rata nije prihvatljivo niti se slaže sa našim pogledom na odgovorno investiranje," rečeno je iz Swedbank Robur, jednog od najvećih skandinavskih investitora, sa ulozima u obje banke.

No, štogod rekli dioničari, Putinova odluka čini izlazak iz Rusije teškim. Investitorima iz takozvanih neprijateljskih zemalja je zabranjeno prodati dionice u bankama, osim ako im ruski predsjednik garantira izuzeće.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG