Linkovi

Francuska priprema zakon o zabrani nošenja burki


Muslimanka u kupovini u Parizu
Muslimanka u kupovini u Parizu

Islamski veo preko ženskog lica, nidžab, u središtu je kontroverze već gotovo godinu dana. Nakon mjeseci rasprava, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegova vlada odlučili su da nidžab, ili kako ga u Francuskoj češće zovu burka, stave van zakona. Nacrt tog zakona biće u parlament upućen krajem ove godine. Ako bude usvojen, nošenje tog vela u kupovini, na primjer, muslimanku bi mogloi koštati više nego namirnice - kazna je 150 eura, a uz kaznu bi vjerovatno išla i sudska obaveza pohadjanja kursa o gradjanskim slobodama u Francuskoj.

Najette, Alžirka porijeklom, smatra da je takva zabrana u suprotnosti sa onim što Francuska proglašava svojim temeljem. Kad čujem francusko.... sloboda, jednakost, bratstvo ... to je jedna ogromna laž, kao da sam u diktaturi... kaže ona. Dalil Boubakeur, voditelj jedne džamije u Parizu, tvrdi da nema potrebe za takvom zabranom, napominjući da je to veoma delikatna tema. Nema ozbiljnog razloga za restrikcije ili zabranu, kaže on i upozorava da je takva prohibicija u ozbiljnoj opasnosti da bude osporena.

Prošle godine, francuski predsjednik se na ovu temu obratio parlamentu rekavši da burka predstavlja zatvor za žene i da nije dobrodošla u Francuskoj. Francuski ministar za imigraciju i integraciju, Eric Besson, takodje je uzbudio medije kad rekao da je nošenje punog vela protivno francuskom nacionalnom identitetu. Neki drugi zvaničnici su jednostavno tvrdili da je u javnoj areni od ključnog značaja komunikacija licem u lice. Medjutim, ova zabrana može biti osporena na francuskom Ustavnom sudu.

Ovo je pitanje izazvalo žustre debate i širom svijeta. Ibrahim Hooper, glasnogovornik Vijeća za američko-islamske odnose u Washingtonu, kaže da je to korak unazad u smislu gradjanskih i ljudskih prava uopšte. Kad se pojavi zakon koji je jasno ciljan na jednu vjersku manjinu, to treba da zabrine sve ljude, zaključuje on. Hooper se nikako ne slaže sa obrazloženjem predsjednika Sarkozy-a da on ustvari štiti prava muslimanskih žena, i ironično kaže da je to veoma zanimljiva teza. Mi ćemo ti ukinuti prava kako bismo mogli zaštititi tvoja prava. To baš i nema smisla, zaključuje gospodin Hooper.

Medjutim, u Francuskoj neki tvrde da pokrivanje žena ustvari nije u duhu islama. Sihem Habchi, aktivistica za prava žena izričito tvrdi da islam nema nikakve veze sa burkom. Burka je simbol presije nad ženama, i talibanizacija religije, zaključuje ona.

Francuska, u kojoj većinu drže katolici, ima po procjenama 5 miliona muslimana, što je najveća muslimanska populacija u zapadnoj Evropi. Ako francuski parlament usvoji pomenuti zakon, ta će zemlja biti druga država, osim Belgije, koja je ustala protiv islamskog propisa o pokrivanju žena.

XS
SM
MD
LG