Linkovi

Za NATO savez, 2010. bila je godina transformacije


Za NATO savez, 2010. bila je godina transformacije
Za NATO savez, 2010. bila je godina transformacije

Nova strateška koncepcija NATO-a stavlja naglasak na nove izazove, poput sigurnosti u kibernetskom prostoru i potrebe za modernom proturaketnom zaštitom

Godina koja je na izmaku bila je za NATO savez godina transformacije. Sjeverno-atlantski savez hvata se u koštac s novim izazovima, drugačijima nego u prošlosti. No, prvi je prioritet još uvijek Afganistan.

NATO savez je ove godine objavio svoju novu stratešku koncepciju, koja stavlja naglasak na nove izazove poput sigurnosti u kibernetičkog prostoru i na potrebu moderne protu-raketne zaštite. Što se tiče Afganistana, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmusen je u studenom, na summitu država članica u Lisabonu, govorio o suradnji s Rusijom.

"Rusija će dopustiti veću opskrbu naše misije u Afganistanu preko svog teritorija. Od sada ćemo moći preko Rusije transportirati i vojnu opremu. NATO će pojačati obuku službi koje se bore protiv krijumčara narkotika, a rade u Afganistanu te drugim zemljama regije," rekao je Rasmusen.

Afganistan je i dalje za NATO prvi prioritet. U misiji Sjeverno-atlantskog saveza u Afganistanu služi više od stotinu tisuća vojnika. O važnosti te misije govori Michael Clarke iz londonskog Kraljevskog vojnog instituta: "Od sada pa do 2014. odnosno 2015 , Afganistan će biti najvažniji. NATO mora pokazati da je efikasan u implementaciji zapadne strategije. Što god se tamo na kraju dogodi, to mora biti uspjeh NATO-a."

Odnose s Rusijom do sada je najviše kvarilo širenje NATO-a kao i pitanje protu-raketnih postrojenja u blizini ruskih granica. U ovom trenutku, NATO ne razmišlja o novom krugu proširenja. Na summitu u Lisabonu, prije dva mjeseca, NATO je pozvao Rusiju da sudjeluje u izgradnji zajedničkog protu-raketnog štita.

U vezi s tim, Anders Fogh Rasmusen je rekao: "Prvi put u povijesti, zemlje NATO-a i Rusija surađivat će u zajedničkoj obrani. Rusiji će biti vrlo jasno da ovaj obrambeni sustav nije uperen protiv nje. A obrana europskog kontinenta bit će najjača do sada."

Međutim, ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev upozorio je nedavno na opasnost nove utrke u naoružanju, ukoliko Moskva ne bude tretirana kao – kako je rekao - jednakopravni partner.

O drugim, novim prioritetima NATO-a – kao što je obrana od hakerskih napada na kompjutorske sustave - govori britanski stručnjak Micheal Clarke: "Ti su izazovi danas mnogo raznorodniji nego što su bili u prošlosti. NATO mora biti agilniji i elastičniji u obrani od njih. Mora vrlo precizno definirati svoje prioritete, kako bi se novci i ljudstvo rasporedili na one najvažnije zadatke."

Najveća članica NATO-a, Sjedinjene Države, ovaj je mjesec imala vlastitu analizu misije u Afganistanu. O rezultatima je nedavno govorio i predsjednik Obama: "Na mnogim mjestima u toj zemlji postignuti uspjesi još uvijek su krhki i situacija se tamo još uvijek može pogoršati. Međutim, nema sumnje da potiskujemo talibane iz njihovih uporišta i vraćamo ih pod kontrolu afganistanskih vlasti."

Uz borbu protiv talibana, strategija NATO-a naglašava i obuku lokalne vojske i policije, kako bi one jednog dana u potpunosti preuzele odgovornost za sigurnosnu situaciju u svojoj zemlji.

XS
SM
MD
LG