Linkovi

Izbori u Americi: Da li će mladi glasati ili ne?


Američki predsjednički kandidati su zabrinuti da bi sve veći osjećaj apatije među jednom od najjačih glasačkih grupa u Americi, a to su oni rođeni u periodu između 80-tih godina do početka 2000-te, mogao dovesti do malog izlaska glasača na birališta. Na univerzitetu Hofstra, 11 kilometara istočno od New Yorka gdje se večeras održava prva predsjednička debata, studenti našem novinaru Ramonu Tayloru govore o onome što ih najviše brine:

Možete govoriti sa bilo kojim studentom na bilo kojem času na univerzitetu Hofstra, i on ili ona će vam objasniti važnost ovogodišnjih predsjedničkih izbora.

Ove izbore smatram nečim što bi mogao biti najoštriji izbor u modernoj američkoj istoriji, kaže Bernie Dennler.

Mislim da će oni u velikom broju izaći na birališta jer su kandidati toliko podjeljeni, tako da morate izabrati jednog ili drugog, kaže Juliana Spano.

Na čitavom kampusu na Long Islandu, ovogodišnji izbori nisu izazvali toliku političku zainteresiranost još d 2012, kada je taj univerzitet posljednji put bio domaćin predsjedničkoj debati tokom neizvjesnih izbora.

Pa ipak, strast među mnogim studentima univerziteta Hofstra ne pokazuje cjelovitu sliku glasača na kampusima u cijeloj zelji. Kolektivno, glasači novog milenijuma predstavljaju moćan glasački blok, ali ništa od toga neće biti važno ukoliko ne izađu na birališta na dan izbora. I to je opravdan strah među kandidatima, osobito Hillary Clinton, čija se prednost smanjila na jednocifreni broj posljednjih mjeseci među glasačima u dobi između 18 i 34 godine, od kojih sve veći broj kaže da će glasati ili za kandidata treće stranke ili da neće izaći na birališta.

Ljudi izlaze na birališta jer ne žele da određeni kandidat pobijedi, i nema entuzijazma. Neki kažu, Ja ovo radim kako ona ili on ne bi pobijedio, kaže Summer Holmes.

To je pitanje sa kojim se tokom predsjedničkih izbora suočavaju profesori političkih nauka. Doktorica Rosanna Perotti kaže da mnogi studenti osjećaju da ih nijedna od vodećih stranaka nije saslušala.

Oni su više zainteresirani za ekonomiju i ono šta će im se desiti, za zdravlje ekonomije. Oni bi htjeli da se nešto učini po pitanju okoline, umorni su od diskusija o tome da li globalno zagrijavanje uzrokuje čovjek, jer je ta diskusija za njih beskorisna. Ovo je njihov svijet i oni će ga naslijediti, kaže Rosanna Perotti.

Mi smo buduća generacija i budući poreski obveznici i ako se mi ne pobrinemo za određena pitanja, onda bi buduće generacije mogle doživjeti ekonomski, a vjerovatno i društveni, neuspjeh, kaže Enoch Lee.

Do glasanja je ostalo nešto više od šest sedmica, i neki glasači koji su još uvijek neodlučni kažu da je sada u pitanju koga će moći prihvatiti kao predsjendika.

Još uvijek nisam odlučila, što nije lako jer su ovo moji prvi izbori i zaista sam se nadala da će postojati kandidat kojeg uveliko podržavam, ali ga nažalost nema, kaže Juliana Spano.

Jedan dio mene bi se želio kockati i vidjeti šta bi to Trump učinio, a drugi dio mene se opet želi odlučiti za nešto sigurno, ali u ovim trenucima čak i ne znam da li ima ikakve sigurnosti, kaže Gina Barbara.

Tokom tri debate, pa sve do izbornog dana, oni koji se još uvijek nastoje odlučiti fokusiraće se ne samo na odgovore na pitanja koja ih se tiču, nego i retoriku kandidata i to na koji se način oni predstavljaju na državnoj sceni.

XS
SM
MD
LG