Linkovi

Američki 12-godišnjak odlučan da pronađe lijek za rak


Današnja djeca su lideri budućnosti. Podsticati znatiželju I priznavati njenu vrijednost kod djece bi možda moglo biti ono što će u budućnosti izliječiti danas neizlječive bolesti, ili ih sve skupa spriječiti. Šta onda podstiče I inspirira jednog 12 godišnjaka da razmišlja o istraživanju lijeka za rak kada bira svoj projekat za jedan sajam nauke. Tu priču nam donosi Bronwyn Benito.

Stephen Litt je u mnogome kao I drugi američki 12 godišnjaci. Njegove svakodnevne aktivnosti su pune, bavi se sportom, ide na časove muzike, ali njegove van nastavne aktivnosti dosežu mnogo dalje od tenisa I oboe. Kada je bio učenik prvog razreda, Stephen je počeo sudjelovati na sajmovima nauke. Do 6 og razreda, već je bio spreman za ozbiljnije poduhvate.

Vozio sam se u kolima kasnije tog dana I rekao sam tati da želim uraditi svoj naučni projekat o malariji. On me samo pogledao, okrenuo se ka meni I rekao da je to isuviše opasno. A ja sam onda pomislio, A šta je sa rakom. To je važno, I znao sam nekoliko ljudi, obiteljskih prijatelja koji su imali rak, kaže Stephen.

On je počeo tražiti nešto što je mogao naći u kući što bi simuliralo rak. Njegovo istraživanje ga je dovelo do vrste glista I sastojka EGCG, što je antioksidans koji se nalazi u zelenom čaju za kojeg se pokazalo da smanjuje rast ćelija raka. Vrsta crva koje je našao je sposobna da regenerira odstranjene dijelove tijela, I Stephen je pronašao da je potapanje tih crva u rastvoru EGCG usporavalo njihovu regeneraciju.

S obzirom da je prvi projekat prošao tako dobro, odlučio sam da koristim stvarne ćelije raka I tumore kod crva, priča Stephen.

U drugom projektu, grupa crva koju je potopio u rastvoru EGCG nije razvila tumore. Njegov rad je počeo privlačiti pažnju medija, ali je on već razmišljao o trećoj fazi, koja bi zahtijevala stvarnu laboratoriju.

Njemu je zaista potreban pristup inkubatoru ili nekom drugom okruženju u kojem se ljudske ili druge vrste ćelija raka mogu održati I u kojem neće odumrijeti, kaže Lesley Litt, Stephenov otac.

Stephen I njegovi roditelji su se obratili Nacionalnom institutu za istraživanje raka u Washingtonu, gdje je istraživač, doktor Stanley Lipkowitz Stepehnu ponudio šansu da predstavi svoj rad I nauči nešto o njihovom radu.

Važno je biti mentor nekome I u ljudima podsticati uzbuđenje za nauku. Mislim da je to jedna od osnovnih stvari koje radimo , kaže Dr. Lipkowitz.

On je podstakao Stephena da nastavi svoje istraživanje.

Pitanje koje bih ovdje postavio je kako to prenijeti korak dalje na sistem bliži čovjeku, I onda to testirati u toj vrsti sistema kao način sprječavanja raka.

Još sam više uzbuđen. Sada osjećam da ponovo mogu raditi stvari, I znam šta ću raditi, kaže Stephen.

Uz savjete doktora Lipkowitza I neke nove ideje za proširenje svog istraživanja, Stephen se sprema za naredni sajam nauke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG