Linkovi

Yellen upozorava da će se suočiti s Kinom zbog njenih energetskih subvencija


Američka ministarka finansija Janet Yellen govori na konferenciji za novinare u Gandhinagaru, Indija, 16. jula 2023. Yellen će uskoro otputovati u Kinu kako bi razgovarala o poštenoj konkurenciji u industrijama čiste energije.
Američka ministarka finansija Janet Yellen govori na konferenciji za novinare u Gandhinagaru, Indija, 16. jula 2023. Yellen će uskoro otputovati u Kinu kako bi razgovarala o poštenoj konkurenciji u industrijama čiste energije.

Američka ministarka finansija Janet Yellen rekla je u srijedu da kineske subvencije za industriju čiste energije stvaraju nelojalnu konkurenciju koja "šteti američkim firmama i radnicima, kao i firmama i radnicima širom svijeta".

Yellen je rekla da tokom posjete koju je zakazala Kini namjerava upozoriti Kinu da njeno nacionalno osiguranje za energetiku i druge kompanije stvaraju prekomjernu ponudu i narušavanje tržišta, između ostalih problema.

"Namjeravam razgovarati s Kinezima kada budem posjetio o prekomjernim kapacitetima u nekim od ovih industrija, i pobrinuti se da shvate neželjeni utjecaj koji ovo ima - preplavi tržište jeftinom robom - na Sjedinjene Države, ali i na mnoge naši najbliži saveznici", rekla je Yellen u govoru u Norcrossu u Džordžiji.

Yellen je rekla da vjeruje da će te subvencije omogućiti Kini da preplavi tržišta solarnih panela, dijelova za električna vozila i litijum-jonskih baterija, čime će poremetiti proizvodnju u drugim ekonomijama i globalne cijene.

"Prenijet ću svoje uvjerenje da višak kapaciteta predstavlja rizik ne samo za američke radnike i firme i globalnu ekonomiju, već i za produktivnost i rast kineske ekonomije, kao što je i sama Kina priznala u svom Nacionalnom narodnom kongresu ovog mjeseca", rekla je Yellen. "I izvršit ću pritisak na svoje kineske kolege da preduzmu neophodne korake za rješavanje ovog pitanja."

Yellen će se sastati u Kini u aprilu, navodi Politico. Trezor još nije potvrdio njen plan puta.

Tajnik je posjetio Gruziju kako bi vidio novootvoreni pogon za proizvodnju solarnih ćelija, koji je, prema podacima Ministarstva finansija, zatvoren 2017. godine zbog konkurencije fabrika u Kini. Međutim, sada se ponovo otvara nakon što su poreski krediti u Zakonu o smanjenju inflacije iz 2022. podstakli povećanu očekivanu potražnju za solarnim panelima.

Kina je u utorak podnijela žalbu protiv SAD-a Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, tvrdeći da su zahtjevi SAD-a za subvencije za električna vozila diskriminatorni. Kineski zvaničnici nisu komentarisali šta je podstaklo ovu odluku.

Yellen je rekla da se nada da će imati "konstruktivan" dijalog s kineskim zvaničnicima o pitanjima subvencija i prevelike ponude. Rekla je da ju je kontakt sa poslovnim ljudima i vladama širom svijeta potaknuo da izda ovo upozorenje.

"Ovo su zabrinutosti koje sve češće čujem od vladinih kolega u industrijaliziranim zemljama i tržištima u razvoju, kao i od poslovne zajednice u svijetu", rekla je Yellen.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Reutersa i Associated Pressa.

XS
SM
MD
LG