Linkovi

Irak: „Silovane smo vrlo često. Nijedna od nas nije bila pošteđena.“


Sara Husein
Sara Husein

Militanti Islamske države ubili su oko 1.700 osoba u jazidskom selu Kocho. Više od stotinu mladih žena i djevojaka odvojili su od ostalih žitelja tog sela i odveli u Raqqa-u.

Kada su militanti Islamske države u avgustu prošle godine zauzeli veliki dio terotorije na sjeveru Iraka najviše su stradali Jazidi, pripadnici etničke i religijske manjine koji su živjeli na području Sinjara. U tom gradu i u njegovoj bližoj okolini živjelo je blizu 90 hiljada stanovnika, najvećim brojem Jazida. Militanti su, kako je izvještavano, ubili na hiljade Jazida, muškaraca, a žene i djecu su zadržali u zarobljeništvu.

Od tada do danas svega nekoliko djevojaka je uspjelo pobjeći. Dvije od tih djevojaka, o užasima koje su preživjele, govorile su prije nekoliko dana za Glas Amerike u Ba'adra-i, izbjegličkom kampu na sjeveru Iraka, u kojem je zbrinuto je oko 15 hiljada Jazida. Na hiljade ih i dalje u zarobljeništvu drže militanti "Daesha," kako se na tom prostoru nazivaju pripadnici sirijskih sunitskih grupa.

Soham Mohamed, 18-godišnja Jazidka, uspjela je pobjeći nakon pola godine zlostavljanja i muka. Pristala je da govori pod uvjetom da njeno lice i pravo ime ne budu otkriveni i, pored ostalog, rekla:

"Kada su militanti ušli u naše selo, odvojili su djevojke i djecu od majki i odveli nas u jednu kuću u okolini Tal Afar-a. Hrana je bila nikakva. Poslije mjesec dana dva borca Daesha su došla, odabrali nekoliko djevojaka i odveli nas u Mosul."

Soham Mohamed više puta silovana, vrlo često tučena. Prije mjesec dana uspjela je nekako pobjeći. Imala je sreću da, nakon cjeloloćnog pješačenja naiđe na jednu porodicu koja ju je prihvatila. Nedugo zatim preuzeo ju je njen ujak.

Militanti Islamske države ubili su oko 1.700 osoba u jazidskom selu Kocho. Više od stotinu mladih žena i djevojaka odvojili su od ostalih žitelja tog sela i odveli u Raqqu, grad na sjeveru Sirije kaže 22-dogodišnja Sara Hussein i nastavlja:

"Mnogi militanti su kupovali djevojke samo za sebe, kupovali i prisiljavali nas da pređemo na islam. Silovane smo vrlo često. Nijedna od nas nije bila pošteđena. Kada smo se opirale, suprostavljale bivale smo prebijane. Nekim djevojkama lomili su ruke, razbijali glave. Nismo mogli ništa da učinimo. Ponedak su dolazili po trojica i iživljavali se na jednoj djevojci."

I Sara Husein je imala sreću i sada je u kampu Ba'adra:

"Nas nekoliko djevojaka je uspjelo pobjeći. Drugi članovi naših porodica su i dalje u zarobljeništvu boraca Daesha. Maloj djeci je najgore. Ispriraju im mozak, truju ih svojom mržnjom, daju im nekakve injekcije. I ta će djeca sutra, prekosutra činiti isto ono što su militanti činili nama."

Sara Huseni je razočarana dosadašnjim odgovorom međunarodne zajednice na zločine militanata Islamske države:

"Velike sile, Sjedinjene Države, Saudijska Arabija, Australija, Francuska samo iz zraka napadaju militante Islamske države. O našim patnjama i stradanjima ne brinu. Brinu samo o iračkoj nafti. Ako nam žele pomoći, trebale bi učiniti mnogo više da oslobode sve one zarobljene, otete i zlostavljane."

Sara Husein je pobjegla u novembru. Spremna je o zločinima boraca Daesha, o zločinima militanata Islamske države Irak i Sirija svjedočiti na Međunarodnom sudu pravde. Spremna je govoriti o onome što su učinili i njoj i Jazidima u cjelini.

Irak: „Silovane smo vrlo često. Nijedna od nas nije bila pošteđena.“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

XS
SM
MD
LG