Linkovi

Prva žena i Afrikanka na čelu Svjetske trgovinske organizacije


Incoming World Trade Organization President (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala speaks during an interview with Reuters in Potomac, Maryland, Feb. 15, 2021.
Incoming World Trade Organization President (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala speaks during an interview with Reuters in Potomac, Maryland, Feb. 15, 2021.

U povijesnom potezu, Svjetska trgovinska organizacija (WTO) izabrala je prvu ženu i prvu Afrikanku da vodi organizaciju.

Nigerijska ekonomistkinja Ngozi Okonjo-Iweala (66) imenovana je u ponedjeljak generalnim direktorom WTO-a od strane predstavnika 164 zemlje koje čine organizaciju.

Okonjo-Iweala rekla je tijekom internetske konferencije za novinare u ponedjeljak da je nestrpljiva započeti posao reforme organizacije i modernizacije pravila kako bi se riješila pitanja 21. stoljeća.

„Zahvalna sam na povjerenju koje imate u mene ne samo kao ženu i Afrikanku, već i zbog mog znanja i iskustva i, kao što su neki od vas rekli, hrabrosti i strasti da zajedno s vama poduzmemo široke reforme da se WTO repozicionira za budućnost ”, rekla je.

Cjepivo protiv COVID-19 prioritet

Rekla je da je jedan od njezinih ključnih prioriteta usredotočiti se na pitanje COVID-19, uključujući rad s objektima COVAX i ACT Accelerator kako bi se ubrzale opskrba i cjepiva siromašnim zemljama.

„Također potičemo pronalazak, kako ja to nazivam trećeg načina, na koji se cjepiva mogu proizvoditi u mnogo više zemalja, istovremeno vodeći računa da ne obeshrabrujemo istraživanja i inovacije, povezane s pravima intelektualnog vlasništva. Dakle, ovo je područje rada ”, rekla je.

Imenovanje blokirao Trump

Izbor Okonjo-Iweale za šeficu WTO-a bio je zadržan dugi niz mjeseci jer je bivši američki predsjednik Donald Trump nije podržao, tvrdeći da joj nedostaje izravno trgovinsko iskustvo u usporedbi s drugim kandidatima.

Administracija Bidena odustala je od američkog prigovora, otvorivši Okonjo-Iweali put do najviše pozicije.

Nigerijska ekonomistica 25-godišnja je veteranka Svjetske banke, gdje se zalagala za gospodarski rast u siromašnijim zemljama. Dostigla je drugo mjesto te organizacije, gdje je pomogla nadgledati 81 milijardu dolara u financiranju razvoja za Afriku, Južnu Aziju, Europu i Srednju Aziju.

2012. godine neuspješno je vodila kampanju za čelno mjesto u Svjetskoj banci, izazivajući tradicionalnu praksu da organizaciju uvijek predvodi Amerikanac.

Ngozi Okonjo-Iweala
Ngozi Okonjo-Iweala

Poznata kao nigerijska ministrica finansija

Okonjo-Iweala također je služio kao nigerijski ministar financija i pomogla je postići sporazum 2005. godine kojim se poništava milijarde dolara nigerijskog duga s Pariškim klubom država vjerovnika.

Diplomirala je ekonomiju na Sveučilištu Harvard i doktorirala. iz regionalne ekonomije i razvoja s Massachusetts Institute of Technology.

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari rekao je da je izbor Okonjo-Iweale za čelnicu WTO-a donio "više radosti i časti zemlji".

Okonjo-Iweala rekla je u ponedjeljak da su izazovi s kojima se suočava WTO brojni i nezgodni, ali ne i nepremostivi.

Uz rješavanje gospodarskih izazova koji okružuju pandemiju koronavirusa, nova čelnica WTO-a također će se morati suočiti s dugotrajnim trgovinskim pitanjima koja su podijelila mnoge države, uključujući američko-kineski trgovinski sukob i pritisak na reformu trgovinskih pravila.

XS
SM
MD
LG