Linkovi

Kuće specijalno dizajnirane za vojnike sa fizičkim nesposobnostima


Američka vojska se udružila sa kompanijom za nekretnine, i jednim poznatim arhitektom, kako bi omogućila najsuvremenije kuće podobne za vojnike sa fizičkim nesposobnostima koji se vraćaju iz Iraka i Afganistana.

Oko 300 hiljada američkih vojnika se vratilo iz Iraka i Afganistana sa fizičkim i psihičkim nedostacima. Sada se američka vojska udružila sa jednom kompanijom za nekretnine, kao i jednim poznatim arhitektom, kako bi omogućila najsuvremenije kuće podobne za osobe sa fizičkim nesposobnostima, koje postavljaju novi standard življenja za ranjene vojnike, a možda čak i za gotovo 57 miliona Amerikanaca koji imaju određeni stepen fizičke nesposobnosti. Novinarka Glasa Amerike Julie Taboh je posjetila jednu kuću model, na kojoj su prikazani svi moderni elementi.

Ovo možda izgleda kao tipična američka kuća. Ali unutra, njen svaki aspekt je dizajniran za američke vojnike sa ozbiljnim fizičkim nesposobnostima koji se vraćaju u Fort Belvoir u sjevernoj Virginiji. Kuća ima otvoren tlocrt, i dugačke široke hodnike koji omogućavaju lako kretanje u invalidskim kolicima. Vitrine imaju ladice koje se lako otvaraju, kupaonice imaju drške za koje se možete uhvatiti, i gotovo svaka soba ima vrata na šine. Casey Nolan, iz kompanije za nekretnine Clark Realty, kaže da projekat za izgradnju domova za ranjene vojnike ima više ciljeva.

Jedna od stvari koju smo željeli uraditi je ne samo izgraditi kuću koja prevazilazi standardne kodove pristupačnosti, već dizajnirati prostor u kojem bi svako želio živjeti, kaže Casey Nolan.

U kuhinji, sudoper se podiže i spušta na pritisak dugmeta, kao i šporet. A kuhinjska površina se može prilagoditi za svakog člana obitelji.

Kada smo započeli ovaj projekat htjeli smo napraviti kuće na kojima ne bi bilo baš očigledno da tu živi osoba sa fizičkom nesposobnosti, kaže arhitekta Michael Graves.

On i njegov tim su dizajnirali zgrade širom svijeta, i za to dobili brojne nagrade. 2003, usljed rijetke infekcije, on je ostao paraliziran od struka na dole.Graves kaže da je osjećao da ima posebnu sposobnost da dizajnira kuće za ranjene vojnike.

Za njih sam bio u mogućnosti uraditi sve što bih uradio za vlastitu kuću koju bih izgradio da sam znao da ću ostati paraliziran, kaže Michael Graves.

Iako se mnogi vojnici kući vraćaju u invalidskim kolicima, mnogi se vraćaju sa drugim vrstama nesposobnosti.

Zadobio sam opekotine trećeg stepena na desnoj strani, od ramena sve do gležnja, kaže umirovljeni kapetan Alvin Shell, koji je ranjen u Iraku dok je pokušavao spasiti kolegu vojnika iz zapaljenog kamiona. On je također izgubio vid i pati od poremećaja post traumatskog stresa. Zbog toga je tim Wounded Warriors zatražio od Shella i njegove supruge da im budu savjetnici. On je predložio ugradnju velikih prozora i staklenih vrata kako bi se omogućio prolazak prirodnog svjetla koje ima terapeutski efekat i kako bi se dao osjećaj sigurnosti. Žrtve požara i amputirci mogu sa samo dodirom prsta otvarati vrata. Shellove opekotine mu otežavaju da regulira tjelesnu temperaturu, te je on preporučio ugradnju više termostata u cijeloj kući.

Zaista se nadam da će koncept ove kuće postati uobičajen u svim rodovima američke vojske, kaže on.

Michael Graves se nada da će se koncept zapravo proširiti i van vojske.

Kuće koje smo izgradili za Fort Belvoir bi bile od koristi ljudima širom zemlje koji su fizički nesposobni ili koji pate od artritisa.

Do sada su završene dvije kuće za ranjene vojnike. Planira se izgradnja i dodatnih kuća u Fort Belvoiru u godinama koje dolaze. U međuvremenu, dva prototipa kuća su bila inspiracija za još 50-tak sličnih kuća u drugim dijelovima zemlje.

XS
SM
MD
LG