Linkovi

Sirija – svijet: Udari na Assada, poruka koja prevazilazi sirijske granice


Sirijski vlastodržac Bashar al-Assad u razgovoru sa vojnicima
Sirijski vlastodržac Bashar al-Assad u razgovoru sa vojnicima

Vojni udari na režim koji je posegnuo za upotrebom hemijskog oružja protiv vlastitog naroda, mogu biti uvjerljivo upozorenje režima u Iranu i Sjevernoj Koreji koji takođe ingnoriraju međunarodne obaveze.

Jedan od snažnih argumenata Sjedinjenih Američkih Država i predsjednika Baracka Obame za vojne udare na snage sirijskog režima je prijetnja za sigurnost američkih saveznika na Bliskom Istoku i u Aziji. Osim toga, vojni udari na režim koji je posegnuo za upotrebom hemijskog oružja protiv vlastitog naroda, ne štedeći pri tome ni nedužnu djecu, mogu biti uvjerljivo upozorenje režima u Iranu i Sjevernoj Koreji, takođe režimima koji uveliko ili poptuno ingnoriraju međunarodnu zajednicu i međunarodne konvencije i obaveze, ističe američki državni sekretar John Kerry:

"To se tiče i Irana koji je takođe bio žrtva napada hemijskim oružjem. U nastojanju da se domogne nuklernog oružja Iran je ohrabren odsustvom djelotvornih poteza međunarodne zajednice. Akcije protiv sirijskog režima tiču se i Hezbollaha i Sjeverne Koreje, i svake terorističke grupe i svakog diktatora, svi onih koji mogu pomisliti da koriste oružje za masovno uništavanje. Hoće li svi ti pamtiti da je Assadov režim bio spriječen da koristi hemijsko oružje, ili će pamtiti da je svijet stajao po strani, a Assad prošao nekažnjeno?"

Udari u Siriji neće biti samo upozorenje Basharu al-Assadu, nego će Iranu i Sjevernoj Koreji biti pokazatelji odlučnosti predsjednika Obame smatra analitičar Michael O'Hanlon:

"Nekoliko desetina krstarećih raketa, dan, dva udara nisu dovoljni da trajno odvrate od namjere korištenja oružja za masovno uništavanje, ali će režimima sličnim iranskom ili sjevernokorejskom biti upozorenje da prelazak preko crvene linije rezultira posljedicama."

Sjeverna Koreja je obavila tri nuklerna testa i brojna lansiranja raketa dugog dometa za proteklih skoro pet godina zastalih međunarodnih pregovora o nuklearnom programu Pyongyanga. Djelujući protiv sirijskog režima nije razlog da se zanemari što radi sjevernokorejski režim, smatra analitičar Michael Auslin:

"Sirija je sada vruće iskušenje, ali ne treba skretati oči sa Sjeverne Koreje jer tamošnji režim može pokušati nešto, upravo sada kada je pažnja fokusirana u drugom pravcu."

Snage sirijskog režima su, uz pomoć Irana i Hezbollaha kojeg iranski režim snažno podržava, povratile kontrolu na nekim područjima koje su držali pobunjenici. Udari na sirijski režim mogu biti i poruka koja neće korespondirati sa intencijama predsjednika Obama kada je Iran u pitanju, upozorava analitičar Doug Bandow:

"Osjećanje da je izoliran, da mu se prijeti može biti dodatni podsticaj iranskom režimu da se domogne nuklernog naoružanja."

Uz to Doug Bandow ističe:

"Mnogi se nadaju, i slažu u ocjeni, da će slamanje Assadovog režima oslabiti Iran. Ali to automatski ne znači da će međunarodnoj zajednici biti lakše da privoli Iran da se odrekne neke ili svih nuklernih ambicija."

Hemijsko oružje u Siriji neposredna je prijetnja i američkim saveznicima u tom regionu ističe državni sekretar John Kerry:

"To se tiče i Izraela, i Jordana, i Turske, i Libana, i svih onih koji žive na korak, dva od Damaska."

Izrael je postavio protiv-raketni odbrambeni štit za slučaj mogućih napada iz Sirije. Analitičar Doug Bandow smatra da bi napad na Izrael za Bashara al- Assada bio preveliko kockanje:

"Sirijska vlada je svjesna da su oružane snage Izraela višestruko jače. I u okolnostima u kojima se grčevito bori za opstanak, sirijski režim ne može sebi dozvoliti i sukob sa Izraelom."

Analitičari procjenjuju da je, na mnoge načine, za Izrael veća prijetnja pobjeda sirijskih pobunjenika, jer nejedinstvene pobunjeničke snage mogu imati velikih teškoća u efikasnom kontroliranju državnih arsenala oružja, uključući i hemijsko.
Sirija – svijet: Udari na Assada, poruka koja prevazilazi sirijske granice
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
XS
SM
MD
LG