Linkovi

Svijet: Rekacije nakon obznanjivanja izvještaja o torturama


Strah da će terorističke prijetnje SAD i zemljama saveznicama biti intenzivirane raste. Brojni su pozivi na osvetu koje džihadističke grupe upućuju kroz online društvene mreže i medije.

Mjere sigurnosti američkih diplomatskih, konzularnih i drugih misija širom svijeta pojačane su proteklih dana slijedom objavljivanja izvještaja američkog Senata o detaljima tortura koje je Centralna obavještajna agencija, CIA, provodila nad osumnjičenicima za terorizam, uhvaćenim i držanim u zatočeništvu nakon napada 11. septembra 2001. godine. Više zemalja, saveznica Sjedinjenih Država, bilo je, manje ili više, uvučeno u program CIA-e i sada, nakon objavljivanja senatskog izvještaja, talas reakcija zahvatio je mnoge dijelove svijeta.

Jedna od reakcija nakon otkrivanja brutalnih metoda i tehnika ispitivanja koje su pripadnici CIA-e obavljali u vrijeme administracije predsjednika George W. Busha su pozivi aktivista za zaštitu ljudskih prava i drugih da američki zvaničnici koji su bili uključeni u taj program budu pozvani na odgovornost. Predstavnica Human Rights Watcha Laura Pitter ističe:

"Zaista, oni koje treba kriviti u ovom slučaju su visoki američki zvaničnici koji su odobrili vršenje tortura znajući da je to nezakonito. Oni su na vrhu ljestvice onih koje treba držati odgovornim za tu vrstu zločina."

Najviši zvaničnici Centralne obavještajne agencije tvrde da su, na osnovu informacija iznuđenih od osumnjičenika, spriječeni mnogi napadi nakon 11. Septembra 2001. U senatskom izvještaju te se tvrdnje uveliko dovode u pitanje.

U više država, američkih saveznica, uhavećeni osumnjičeni za terorizam predavani su CIA-i i držani u njenim tajnim objetkima u tim zemljama. Bivši predsjednik Poljske Aleksandar Kvažnjevski priznao je, po prvi put jučer, da je odobrio formiranje CIA-ine baze na poljskoj teritoriji. Nije znao, kako je rekao, da će tu biti držani i mučeni osumnjičenici za terorizam:

"Amerikanci su zatražili od nas da im ustupimo neki neupadljiv prostor gdje bi mogli provoditi operacije pribavljanja podataka od soba voljnih sa sarađuju sa američkom stranom. Pristali smo na to."

Istragom koju je u 2010. godini inicirao litvanski parlament utvrđeno je da CIA operirala i u jednoj bazi nedaleko od Viljnusa, glavnog grada Litvanije. Ta istraaga sada bi mogla biti nastavljena.

I Britanija je bila uvučena u tajni program CIA-e. Na pitanje o tome jučer je bitanski premijer David Cameron rekao da je odgovarajuća istraga u toku i dodao:

"Ja sam uvjeren da smo u ovom slučaju djelovali u skladu sa britanskom perspektivom i mislim da mogu tvrditi da je to bilo tako. Ali, sve u svemu, treba jasno reći da je tortura kao metod neprihvatljiva."

Mnogi uhvaćeni osumnjičenici za terorizam prebačeni su u američku bazu Guantanamo Bay na Kubi. Među njima i britanski državljanin Maozam Begg, oslobođen prije tri godine. On je jučer izjavio bi nedavna svirepa ubistva odsijecanjem glave državljanima zapadnih zemalja, koje su kao taoce držali militanti Islamske države, mogla biti jedna od posljedica akcija CIA-e:

"Pokret za Islamsku državu rođen je u tamnicama Abu Ghraiba, rođen je u zatvorima u Iraku u vrijeme američke okupacije. Tu je nastala mržnja koja traje i danas."

Strah da će terorističke prijetnje Sjedinjenim Državama i zemljama saveznicama biti intenzivirane raste. Brojni su pozivi na osvetu koje džihadističke grupe upućuju kroz online društvene mreže i medije.

Bivši pomoćnik direktora CIA-e Charles E. Allen upozorava:

"Da, dižadisti prijete. Amerikanci moraju biti zaštićeni, indentitet uključenih u programe CIA-e mora biti zaštićen. Plašim se da će biti napada."

Prvi koraci te pojačane zaštite su podizanje sigurnosne pripravnosti američkih ambasada u Evropi i širom svijeta.

Svijet: Reakcije nakon obznanjivanja izvještaja o torturama
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

XS
SM
MD
LG