Linkovi

Michelle Howard, prva žena - admiral sa 4 zvjezdice u američkim oružanim snagama


Admiral Michelle Howard prima čin admirala sa 4 zvjezdice
Admiral Michelle Howard prima čin admirala sa 4 zvjezdice

Po prvi puta u svojoj povijesti dugoj tačno 238 godina - što je rodjendan koji ove godine slavi Amerika, žena je u mornarici postala drugi po redu najviši oficir u toj grani američkih oružanih snaga.

Michelle Howard je ove nedjelje dobila čin admirala sa 4 zvjezdice, i samim tim preuzela dužnost kao zamjenik čelnika američkih pomorskih operacija.

Michelle Howard je primila svoju 4.tu zvjezdicu tijekom ceremonije na Nacionalnom groblju Arlington, uz prisutnost članova njene obitelji, i kolega.Ona je tada rekla:

" Vjerovali ili ne , danas se po prvi puta na rame žene stavlja četvrta zvjezdica. Dragi prijatelji, svjedoci ste povijesnom trenutku u Mornarici Sjedinjenih Država.

Ministar za pitanja mornarice u okviru Pentagona, Ray Mabus , je oficir koji je izvršio promociju.

"Izabrali smo jednostavno najboljeg oficira da bude zamjenik zapovjednika mornaričkih snaga. Samo se to dogilo danas!, kazao je Mabus.

Od 1982. godine, kada je diplomirala na Pomorskoj Akademiji, Howardova je postigla mnoge sjajne stvari : prva je američka crnkinja koja je postala oficir sa tri zvjezdice u oružanim snagama Sjedinjenih Država, a i prva žena koja je dobila čin admirala. Takodjer, i prva crnkinja - zapovjednik borbenog broda.

Zapovjednik Pomorskih operacija, Jonathan Greenert , je izjavio da ovakva čast znači i dodatne obaveze:

Ona će biti uzor ostalima, a spremna je da to i bude. Jako sam sretan, jer, treba nam više takvih žena u mornarici.

Howardova se nalazila u zgradi Pentagona i 11 septembra, 2001 za vrijeme terorističkih napada, a 2009. te sudjelovala u timu specijalnih snaga koje su poslate da spasu američki trgovački brod Maersk Alabama i njegovog kapetana Richarda Phillipsa, kojeg su oteli pirati u Somaliji.

" Tek sam tri dana bila na tom položaju, kada nam je stigla vijest o otmici broda kapetana Philipsa.

Amerikanke u američkim oružanim snagama su probile mnoge barijere posljednjih godina, i mogu se natjecati za položaje o kojima su nekada samo sanjale. Admiral Howard kaže da njena promocija može poslužiti drugim kolegicama kao ohrabrenje, i dodaje:

"Moj čin im poručuje da mogu krenuti od najmanjeg položaja u mornarici, sve do admirala!

Ona je inače treća žena u oružanim snagama Sjedinjenih Država koja ima čin s 4 zvjezdice. Jedna je u kopnenim snagama, a jedna u avijaciji.

Mi, kao mornarica, i kao gradjani ove zemlje, moramo prestati ignorirati velike talente i sposobnosti na osnovu rase , spola ili nečeg trećeg., kaže Ray Mabus.

Zvaničnici svih vojnih ogranaka kažu da imaju planove ponuditi borbene činove ženama koje ispunjavaju fizičke i izvedbene standarde, do 2016. godine.

XS
SM
MD
LG