Linkovi

Willis Conover: Jazz za cijeli svijet


Willis Conover: Jazz za cijeli svijet
Willis Conover: Jazz za cijeli svijet

Jazz se sada svira širom svijeta. Među onima koji druge uče tajnama tog muzičkog stila mnogo je onih koji su se u jazz zaljubljivali i o jazzu saznavali od Willisa Conovera, čovjeka koji je, ostvarujući svoj vlastiti san, pomogao drugima da i oni ostvare njihove snove.

Willis Conover, dugogodšnji urednik i voditelj emisije "Jaaz Hour," decenijama emitirane na Glasu Amerike, predstavio je američki jazz i najveće jazz muzičare milionima ljudi širom svijeta. Svojom emisijom najdublje je prodro u nekadašnji Savjetski Savez, među tamošnje zaljubljenike u muziku i podstakao ih da počnu svirati vlastiti jazz. Ovog bi mjeseca Willis Conover navršio 90 godina i to je bio neposredan povod za još jedno podjećanje na čovjeka dubokog uticaja na mnoge generacije onih kojima je jazz postao sitnica bez koje ne mogu.

Uz duboki i ugodni bariton Willisa Conovera, 60 minuta emisije koju je vodio posebno su bile značajne za slušatelje iza takozvane čelične zavjese. Za mnoge ljubitelje dobre muzike u zemljama istočnog, sovjetskog bloka, slušanje emisije "Jazz Hour" bilo je jedini način da čuju šta se dešava na muzičkoj sceni Zapada.

Alexei Kozlov, osnivač popularnog ruskog jazz ansambla Arsenal, u svijet jazza ušao je kao student arhitekture i počeo svirati saksafon podstaknut emisijama Willisa Conovera. Prijećajući se tih dana gospodin Kozlov kaže:

„Iako je u zemljama sovjetskog bloka bilo zabranjeno slušati programe Glasa Amerike, mi smo slušali. Bilo je to opasno i za nas i za naše porodice. Sve što smo saznavali o jazzu, saznavali smo od Willisa Conovera. Antiamerička propaganda bila je brutalna, a Conover je bio čovjek koji je Ameriku činio poželjnom za svakog ko ga je slušao.“

Kroz emisiju "Jazz Hour" muzika sjajnih američkih jazzista postajala je popularna širom svijeta.

Willis Conover
Willis Conover

No mnogo bitnije bilo je to što je Willis Conover bio i svojevrsni učitelj. Njegove emisije bile su lekcije o jazz-umjetnosti i most kojim su mnogi pasivni slušatelji prešli i postali vrsni muzičari- jazzisti.

Victor Fonarev, Latvijac porijeklom, danas je profesionalni basista u Sjedinjenim Državama. I on je emisiju Willisa Conovera slušao kao student avijatike:

„Svake noći pokušavao sam se iskrasti u jedinu prostoriju koja je imala radio-prijemnik. Svi su spavali, nisu znali da slušam.... Inače, bio bih izbačen sa studija zbog slušanja zabranjeng programa.“

Od 1955. do 1996. godine, kada je preminuo, Willis Conover je svoju emisiju vodio iz jednog malog studija u zgradi Glasa Amerike u Washingtonu. U tom studiju bio je i gospodin Fonarev:

„Nikada, ni za milion godina, nisam mogao pomisliti da ću jednog dana biti u studiju legendarnog Willisa Conovera, da ću biti tu odakle su njegove priče o jazzu odlazile u svijet.“

Efim Drucker je producent na Glasu Amerike. Sa Willisom Conoverom je radio osam godina. Dok je još bio u Rusiji postao je zaljubljenik emisije "Jazz Hour." Nakon useljenja u Sjedinjene Države , Efim Drucker je tražio i dobio posao uz voditelja kojem se divio, uz čovjeka za kojega kaže da je život posvetio emisiji koju je vodio na najvišem profesionalnom nivou:

„Willis Conover je bio perfekcionista. Gramofonske ploče koje smo puštali u program nisu smjele imati ni najmanju ogrebotinu. Ponekad sam po cijeli dan odstranjivao te ogrebotine. No, vrijedilo je... zvuk je bio savršen. I po tome u Rusiji pamte Willisa Conovera... po voditeljskom i zvučnom savršenstvu.“

Conoverovo voditeljsko umijeće, uređivačko savršenstvo i znalačko uvođenje u tajne jazza nemoguće je kopirati ili ponoviti. Willis je znao da je dobar i u jednom intervjuu pred kraj karijere rekao je da je ostvario ono čemu je težio:

„Osjećam da je dobro ono što sa radio. Inače, bio bih nesretan. Nikad nisam radio zbog novca... ili slave... ili moći.... Nikada nisam zavidio onima koji su stekli novac, moć, slavu.... Želio sam učiniti ono zbog ćega ću osjećati da je moj život vrijedio.... I do posljednjeg dana života osjećati ću da sam uspio.“

Jazz se sada svira širom svijeta. Među onima koji druge uče tajnama tog muzičkog stila mnogo je onih koji su se u jazz zaljubljivali i o jazzu saznavali od Willisa Conovera, čovjeka koji je, ostvarujući svoj vlastiti san, pomogao drugima da i oni ostvare njihove snove.

XS
SM
MD
LG