Linkovi

Will Smith više nije član Akademije


Vil Smit na početku ceremonije dodjele Oskara
Vil Smit na početku ceremonije dodjele Oskara

Glumac Vil Smit povukao se iz članstva američke Akademije za film, pošto je na dodjeli Oskara ošamario komičara Krisa Roka. Smit je saopštio da će prihvatiti i druge sankcije koje Akademija bude uvela zbog ovoga.

LOS ANĐELES - Smit je u saopštenju naveo da će "u potpunosti prihvatiti posljedice za svoje ponašanje", te da je njegov potez na 94. dodjeli Oskara bio "šokantan, bolan i neoprostiv".

Predsjednik Akademije Dejvid Rubin rekao je da je Smitova ostavka prihvaćena.

"Nastavićemo sa disciplinskim procesom protiv gospodina Smita zbog kršenja kodeksa ponašanja Akademije".

Ostavkom na mjesto člana Akademije, Smit gubi pravo glasa. Ali i status, jer je članstvo u Akademiji moguće samo na poziv i članovi imaju određeni kredibilitet.

"Izdao sam povjerenje Akademije. Nominovanima i nagrađenima sam uskratio priliku da slave. Slomljen sam. Želim sada da se fokusiram na one koji zaslžuju pažnju zbog nagrada koje su osvojili i da dopustim Akademiji da se vrati svoj poslu - nevjerovatnoj podršci koju daje kreativnosti i umjetnosti na filmu".

Vil Smit ošamario je komičara Krisa Roka na dodeli Oskara u nedelju, 27. marta 2022.
Vil Smit ošamario je komičara Krisa Roka na dodeli Oskara u nedelju, 27. marta 2022.

Smit je podnio ostavku dva dana posle sjednice Akademije na kojoj je pokrenut disciplinski postupak zbog kršenja kodeksa ponašanja, a potencijalne sankcije bile bi izbacivanje iz Akademije.

Slučaj je počeo na dodeli Oskara kada je Smit otišao na binu i ošamario komičara Krisa Roka, zbog šale koju je napravio na račun Smitove supruge, Džejde Pinket Smit. Rok se našalio na račun njene obrijane glave, iako Pinket Smit ima rijetko oboljenje koje izaziva opadanje kose.

Kris Rok nije želio da tuži Smita zbog incidenta. Samo se kratko obratio javnosti rekavši da i dalje procesuira ono što se desilo.

XS
SM
MD
LG