Linkovi

Wigemark: Potrebni su pravi rezultati, ne samo podignute optužnice


Arhiv - Lars-Gunnar Wigemark
Arhiv - Lars-Gunnar Wigemark

Nisu dovoljne optužnice protiv kriminala i korupcije, već osuđujuće presude, rekao je danas šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark

Tokom novinarske konferencije koja je uslijedila nakon briselskog predstavljanja ovogodišnjeg izvještaja Evropske komisije, odnosno mišljenja o statusima zemalja Zapadnog Balkana, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovine Lars-Gunnar Wigemark rekao je da bi se ispunili svi politički i ekonomski kriteriji neophodni za članstvo u Evropskoj uniji, u Bosni i Hercegovini mora postojati prava volja za realizaciju na svim nivoima.

"Građani ove zemlje zaslužuju nezavisno funkcionalno pravosuđe koje može učinkovito da radi svoj posao. Ovo uključuje naravno i učinkovitiju saradnju između svih agencija za sprovođenje zakona, policijskih snaga, tužilaštava. Vladavina prava između ostalog podrazumijeva i borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, na jedan sistematičan način. Potrebni su pravi rezultati, ne samo podignute optužnice već i osuđujuće presude u predmetima koji uključuju organizirani kriminal i korupciju. I svakako će se ovi rezultati koristiti za ocjenu funkcionalnosti pravosuđa," rekao je Wigemark.

Wigemark je također naglasio da je neophodno sprovođenje izbornih rezultata, kao i održavanje izbora u Mostaru, regulirati finansiranje rada političkih stranaka, osigurati prava svih građana, zaštititi slobodu medija.

U izvještaju kojeg je u Briselu ranije ovoga dana predstavio evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, navodi se da Bosna i Hercegovina nije dobila preporuku Evropske komisije da zaslužuje status kandidata za Evropsku uniju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG