Linkovi

BiH nije dobila preporuku Evropske komisije za status kandidata


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Evropska komisija objavljuje godišnji paket o proširenju, koji utvrđuje napredak koji su učinile zemlje u procesu evropskih integracija.

Bosna i Hercegovina nije dobila preporuku evropske Komisije da zemlja zaslužuje status kandidata, saopšteno je u Briselu.

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn, inače autor izvještaja Evropske komisije, naglasio je da je mišljenje koje je objavila Komisija u stvari, "sveobuhvatna mapa puta za reforme koje vode demokratiji, vladavini prava, osnovama prava i javne reforme".

Ovo mišljenje je, prema Hahnu, prekretnica koja pokazuje da je Evropska unija posvećena da podrži BiH u njenim naporima ka EU.

Međutim u mišljenju Evropske komisija nedostaje jasna preporuka da Savjet EU odobri status kandidata za BiH. Sve što Evropska komisija ukazuje je da Savjet trebati da odluči "o narednim koracima za ovu zemlju".

U izvještaju se konstatuje da je Bosna i Hercegovina je postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti. "Međutim, da bi se krenulo ka uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije, BiH mora posvetiti posebnu pažnju ubrzavanju procedura donošenja odluka i poboljšanju poslovnog okruženja, kao i efikasnosti i transparentnosti javnog sektora, naročito javnih preduzeća", ističe se u izveštaju EK.

"Zemlja treba da se pozabavi preprekama za pravilno funkcionisanje tržišnih mehanizama, kao što su slaba vladavina prava, birokratizacija, korupcija, dugotrajni i preterano složeni administrativni postupci i velika rascepkanost tržišta zemlje. Kako bi se mogla nositi sa konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar Unije, BiH mora posvetiti posebnu pažnju niskom kvalitetu obrazovanja i nedovoljnoj orijentaciji prema potrebama tržišta rada, zatim nedovoljnom razvoju transportne i energetske infrastrukture", zaključuje u mišljenju o BiH.

S druge strane, Evropska komisija je potvrdila spremnost da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji otvori puteve za početak pregovora o pristupu EU.

"Mi moramo da ispunimo naša obećanja u trenutku kada zemlje regiona ispune svoj dio obaveza. Ovdje imam u obzir Albaniju i Sjevernu Makedoniju, gde mi preporučujemo otvaranje pristupnih pregovora", kazao je Hahan.

Srbija i Crna Gora su dobile negativne ocjene oko vladavine prava. Komesar Hahan je naglasio da ove zemlje moraju da ojačaju napore i budu kredibilnije u ovom smjeru. "Ovo je uslov kako bi one (Crna Gora i Srbija) napredovale na evropskom putu", naglasio je autor ovogodišnjeg paketa o proširenju.

Osvrćući se na dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, evropski komesar je istakao da obje strane treba da doprinesu stvaranju pogodne atmosfere za postizanje legalno obavezujućeg sporazuma. S tim u vezi on je dodao da Kosovo treba da povuče oduku o tarifama na uvoznu robu iz Srbije i BiH koja je prema njemu "zasjenila sve napretke na osnovu implementiranja evropske agende".

Hahn je naglasio da postoji hitna neophodnost na zapadnom Balkanu da se učini napredak u procesu pomirenja, dobrosusjedske saradnje i regionalne saradnje. Nedavni sporazum koji je postigla Makedonija sa Grčkom, ali i sa Bugarskom, prema evropskom komesaru "trebale bi biti primjer za drugima kako da ga slijede".

Evropska Komisija objavljuje godišnji paket o proširenju, koji utvrđuje napredak koji su učinile zemlje u procesu evropskih integracija. Radi se o najvažnijem dokumentu za zemlje Zapadnog Balkana i Turske gde se objektivno utvrđuje činjenično stanje u svakoj zemlji te se ocjenjuje napredak ali i nedostaci u ispunjavanju kriterijuma u integracijskom procesu.

Objavljivanje ovogodišnjeg dokumenta, koji se inače objelodanjuje u aprilu, ovoga puta protiče u krajnje neuobičajenoj atmosferi, počev od prvobitnog odlaganja od aprila za maj zbog evropskih izbora, pa sve do neizvjesnosti koja je vladala do ponedjeljka oko toga da li ponovo odložiti objavljivanje paketa jer se o tome ozbiljno razmišljalo protekle nedjelje.

XS
SM
MD
LG