Linkovi

WHO tim: Koronavirus najvjerovatnije nije „pobjegao” iz laboratorije u Wuhanu


Peter Ben Embarek and Marion Koopmans, members of the World Health Organization (WHO) team tasked with investigating the origins of the coronavirus disease (COVID-19), leave at the end of the WHO-China joint study news conference at a hotel in Wuhan, Hubei province, China Februar

Malo je vjerovatno da je virus SARS-CoV-2 „procurio“ iz kineskog laboratorija i vjerovatnije je da je preskočio na ljude sa životinja, zaključio je tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekao je stručnjak u utorak dok je grupa završavala posjetu Kini čiji je cilj bilo istražiti porijeklo virusa.

Institut za virusologiju Wuhan u Kini prikupio je opsežne uzorke virusa, što je dovelo do optužbi da je izvorno izbijanje bolesti moglo biti uzrokovano „bijegom“ virusa van laboratorije. Kina je snažno odbacila tu mogućnost i promovisala druge teorije o porijeklu virusa.

Tim WHO koji je posjetio Wuhan, gdje su prvi slučajevi COVID-19 otkriveni u decembru 2019. godine, razmatra nekoliko teorija o tome kako je bolest prvi put završila kod ljudi, što je dovelo do pandemije koja je sada usmrtila više od 2.3 miliona ljudi širom svijeta.

"Naša početna otkrića sugerišu da je unos putem posredničke vrste najvjerojatniji put i put koji će zahtijevati više studija i konkretnija ciljana istraživanja", rekao je stručnjak WHO-a za sigurnost hrane i bolesti životinja Peter Ben Embarek na konferenciji za novinare u utorak.

"Međutim, nalazi sugeriršu kako je vrlo malo vjerovatno da će hipoteza o laboratorijskim incidentima objasniti uvođenje virusa u ljudsku populaciju" i ona neće biti predložena kao put budućih studija, navodi Embarek.

Tim WHO - koji uključuje stručnjake iz 10 zemalja - stigao je u Wuhan iz Singapura 14. januara i proveo je prva dvije sedmice radeći preko videokonferencija iz hotela dok su bili u karanteni.

Misija WHO-ovog tima zamišljena je kao početni korak boljeg razumijevanja porijekla virusa, za koji se vjeruje da potječe od šišmiša prije nego što je prešao na ljude putem druge vrste divljih životinja, poput pangolina ili bambusovog štakora.

Prenos putem trgovine smrznutim proizvodima također je bio mogućnost, rekao je Embarek.

XS
SM
MD
LG