Linkovi

WHO preporučuje vakcinu protiv malarije


Logo Svjetske zdravstvene organizacije
Logo Svjetske zdravstvene organizacije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje široku uporabu prve vakcine na svijetu protiv malarije, što je šef UN-ove zdravstvene agencije opisao u kao „istorijski dan" u decenijama dugoj borbi protiv ove smrtonosne parazitske bolesti.

Vakcina, nazvana Mosquirix (RTS, S), nije samo prva protiv malarije - ona je prva vakcina za bilo koju parazitsku bolest. Paraziti su mnogo složeniji od virusa ili bakterija, a potraga za vakcinom protiv malarije traje već stotinu godina. Naime, uzročnici malarije su jednostanični organizmi iz roda Plasmodium, ali struktura njihove ćelije je daleko složenija od bilo koje bakterije ili virusa – imaju više proteina, a tim i više antigena koje treba identificirati i naći ono na šta vakcina može djelovati.

RTS, S vakcinu su stvorili krajem 1980 -ih naučnici koji rade u laboratorijima SmithKline Beecham Biologicals (sada GlaxoSmithKline Vaccines) u Belgiji.

U kliničkim ispitivanjima vakcina je imala djelotvornost od oko 50% protiv teške malarije u prvoj godini, ali brojka je pala do nule do četvrte godine. Ovo je dovelo u pitanje razvoj i odobrenje ove vakcine jer nije tako uspješna kako se očekivalo. Efikasnost je niža od praga od 75% koji je zadala WHO.

Do danas je primijenjeno više od 2.3 miliona doza ove vakcine, što pokazuje povoljan sigurnosni profil, a pokazalo se da ona značajno smanjuje (za oko 30%) smrtni ishod kod teške malarije pogotovo kod djece ispod 5 godina starosti. Upravo je sve to bilo glavni razlog zbog kojeg je WHO preporučila ovu vakcinu, dok se ne pojave efikasnije.

Treba napomenuti da su razvijene i efikasnije vakcine protiv malarije, poput one od Univerziteta Oxford, ali ova vakcina se još ispituje. Ova vakcina, R21 / Matrix-M, koja je pokazala visoku efikasnost od 77% tokom 12 mjeseci praćenja.

Mosquirix se daje u tri doze u dobi od 5 do 17 mjeseci, a četvrta doza otprilike 18 mjeseci kasnije. Nakon kliničkih ispitivanja, vakcina je isprobana u tri zemlje - Keniji, Malaviju i Gani - gdje je uključena u rutinske programe imunizacije.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG