Linkovi

WHO: Nije kasno da se preokrene situacija sa koronavirusom


Zdravstveni radnici pregledaju stanovnike Daravija, jednog od najvećih sirotinjskih naselja u Aziji, 3. avgusta 2020.
Zdravstveni radnici pregledaju stanovnike Daravija, jednog od najvećih sirotinjskih naselja u Aziji, 3. avgusta 2020.

Svjetska zdravstvena organizacija je u izvještaju koji je objavljen u ponedjeljak poručila da nikada nije kasno, čak ni za zemlje sa najvećim brojem infekcija, da preokrenu pandemiju COVID-19 - ukoliko snažni lideri podstaknu stanovništvo da primjenjuje dokazane, osnovne zdravstvene mjere.

Prije šest mjeseci, kada je WHO proglasila COVID-19 međunarodnom krizom javnog zdravlja, bilo je manje od 100 slučajeva bolesti i nije bilo smrtnih slučajeva van Kine. SvJetska zdravstvena organizacija sada je objavila da je broj slučajeva u svijetu porastao na više od 17,5 miliona a broj smrtnih slučajeva se povećao na skoro 700.000.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus​ je izjavio da zemlje moraju da ostanu pripravne i ne potcjenjuju virus. Samo u proteklih nekoliko nedjelja, za nekoliko zemalja se činilo da su prošle najgore, da bi se onda suočile sa novim skokom slučajeva.

“Vidjeli smo kako neke zemlje, regione, i lokacije koje su imale veliki broj slučajeva a sada su zarazu stavile pod kontrolu. Nije lako, naravno... ali kada lideri budu odlučni i intenzivno sarađuju sa svojim stanovništvom, bolest može da se dovede pod kontrolu", rekao je.

A kada se to dogodi, važno je da vlade nastave da prate situaciju i sprovode bezbjednosne mere, dodao je Tedros i upozorio da prerano ukidanje restrikcija može da dovede do novog porasta broja slučajeva.

Šef WHO kaže da je načinjen napredak u razvoju bezbjednih tretmana za liječenje ljudi inficiranih koronavirusom i dodaje da je nekoliko vakcina trenutno u trećoj fazi kliničkih testova.

"Međutim, u ovom trenutku nema magičnog rješenja i možda ga nikada neće biti. Za sada, zaustavljanje epidemija se svodi na osnove javnog zdravlja i kontrole bolesti. Testiranje, izolovanje i liječenje pacijenata, praćenje njihovih kontakata i stavljanje u karantin onih sa kojima su bili u kontaktu. Radite sve to", poručio je Tedros.

WHO je pozvala građane da nose maske, za koje navodi da su ključno sredstvo u naporima da se zaustavi širenje virusa.

Ove nedjelje, Svjetska zdravstvena organizacija i njeni partneri pokreću takozvani "izazov" nošenja maski. Tedros je rekao da se građani pozivaju da pošalju svoje fotografije sa maskom i tako pokažu solidarnost u borbi protiv pandemije COVID-19.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG