Linkovi

Debora Birks: SAD u novoj fazi borbe protiv pandemije


Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins - u Sjedinjenim Državama je u nedjelju registrovano više od 4,6 miliona oboljelih, dok je od posljedica virusa preminulo najmanje 154.449 građana; (Foto:REUTERS/Joshua Roberts)
Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins - u Sjedinjenim Državama je u nedjelju registrovano više od 4,6 miliona oboljelih, dok je od posljedica virusa preminulo najmanje 154.449 građana; (Foto:REUTERS/Joshua Roberts)

"Sjedinjene Američke Države ušle su u novu fazu borbe protiv pandemije koronavirusa", izjavila je Debora Birks savjetnica u timu Bijele kuće za borbu protiv Kovida 19.

"Trenutna situacija razlikuje se od stanja u martu ili aprilu. Virus se proširio kako u ruralnim, tako i u urbanim područjima Sjedinjenih Država", rekla je Birks u razgovoru za televiziju CNN.

Briks je istakla da je potrebno da se građani pridržavaju preporuka nadležnih - što podrazumijeva nošenje maski i fizičko distanciranje.

"Građani koji žive u ruralnim područjima nisu zaštićeni od virusa. Ukoliko vaše domaćinstvo čine članovi različitih starosnih generacija - potrebno je da razmotrite da li ćete maske nositi čak i u vašim domovima. Naravno, pod uslovom da ste pozitivni na COVID19 - a vaši ukućani boluju od hroničnih bolesti", upozorila je Birks.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins - u Sjedinjenim Državama je u nedjelju registrovano više od 4,6 miliona oboljelih, dok je od posljedica virusa preminulo najmanje 154.449 građana.

Pet vakcina protiv Kovida 19 u finalnoj probnoj fazi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Broj preminulih od posljedica koronavirusa u Sjedinjenim Državama tokom jula je povećan za 25.000 – a broj oboljelih udvostručen je u devetnaest američkih država, prema podacima agencije Reuters.

Na Floridi je u julu potvrđeno 310.000 novih slučajeva - slijede Kalifornija i Teksas sa oko 260.000. Broj novooboljelih udvostručen je u državama Alabama, Aljaska, Arizona, Arkanzas, Džordžija, Havaji, Ajdahu, Misisipi, Misuri, Montana, Nevada, Oklahoma, Oregon, Južna Karolina, Tenesi i Zapadna Virdžinija.

Konetikat, Masačusets, Nju Džerzi i Njujork – bilježili su mnogo manje brojke sa osam ili manje procenata novooboljelih.

Sjedinjene Države oborile su jednodnevni globalni rekord 16. jula kada je 77.000 novih slučajeva koronavirusa. Brojke pokazuju da se u državama Arizona, Florida i Teksas situacija stabilizuje. Zdravstveni zvaničnici su zabrinuti da je pandemija prešla na srednji zapad SAD-a zbog putovanja tokom ljeta.

Istovremeno, u Sjedinjenim Državama zabiležen je pad Bruto društvenog proizvoda od 32,9 odsto – u drugom kvartalu 2020. godine. To je, ukazuju stručnjaci, najlošiji ekonomski učinak od Velike depresije početkom tridesetih godina prošlog vijeka.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG