Linkovi

WHO: Nema dokaza da su novi sojevi virusa opasniji


Centrala WHO u Ženevi
Centrala WHO u Ženevi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da proučava novi sojeve koronavirusa koji su se pojavili u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj republici, ali je istakla da za sada nema dokaza da su smrtonosniji ili opasniji od drugih uobičajenih mutacija.

Tokom redovnog sastanka u Ženevi, rečeno je i da se novi soj registrovan u Britaniji lakše prenosi.

Direktor WHO Tedros Adanom Gebrejesus kaže da "ovo nije ništa novo" jer virusi stalno mutiraju, to je "prirodno i očekivano".

Poručuje da bi najviše pomoglo sprječavanje da se novi soj brzo proširi.

"Što mu više dozvolimo da se širi, ima više prilike da mutira", rekao je direktor WHO i istakao da države i građani treba da učine sve da ograniče njegovo prenošenje.

Marija van Kerkove, tehnička direktorka Svjetske zdravstvene organizacije, je dodala da ne postoji veza između sojeva pronađenih u Britaniji i Južnoafričkoj republici.

Ona je istakla da se nije promijenio način prenošenja virusa, te da je održavanje fizičke distance i dalje veoma važno.

Jedan od izvršnih direkrora WHO Majkl Rajan poručio je da "nema dokaza da će virus postati opasniji" i da se nastavlja sa proučavanjem efikasnosti vakcine.

Zbog novog soja koronavirusa otkrivenog u Velikoj Britaniji, vlada je uvela stroge restrikcije uoči božićnih i novogodišnjih praznika, a mnoge evropske zemlje su ukinule avio saobraćaj sa Velikom Britanijom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG