Linkovi

Zbog mutiranog virusa, brojne države uvele restrikcije kretanja putnika iz Velike Britanije


People eat outdoors at a restaurant following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in London, Britain, December 15, 2020. REUTERS/Hannah McKay
People eat outdoors at a restaurant following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in London, Britain, December 15, 2020. REUTERS/Hannah McKay

Brojne države zatvorile su u ponedjeljak svoje granice sa Velikom Britanijom strahujući od nove vrste koronavirusa - svega nekoliko nedjelja uoči trenutka kada bi britansko istupanje iz Evropske unije trebalo u potpunosti da se okonča.

Britanskim građanima nije dopušteno da putuju u Indiju, Poljsku, Španiju, Švajcarsku, Rusiju, Jordan i Hong Kong - pošto je premijer Boris Džonson objavio da je identifikovana nova, mutirana, verzija virusa koji se širi 70 odsto brže od soja koji je uzrok jednogodišnje aktuelne globalne pandemije.

Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman potpuno su zatvorile svoje granice.

Prethodno su, u nedjelju, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Austrija, Irska, Belgija, uvele restrikcije na putovanja u i iz Velike Britanije. U međuvremenu su im se pridružile Izrael i Kanada.

Australijske vlasti objavile su da je kod dve osobe, koje su putovale iz Velike Britanije do Novog Južnog Velsa, otkriven mutirani virus.

Porast brojeva

Broj slučajeva oboljelih od COVID19 u nedjelju je, prema zvaničnim podacima, povećan za 35.928 - što je najveći dnevni porast od početka pandemije. Stručnjaci u toj zemlji utvrdili su postojanje nove vrste virusa koji se širi 70 odsto brže od soja koji je uzrok jednogodišnje aktuelne globalne pandemije.

Francuska je saopštila da od nedelje uveče, tokom naredna dva dana, neće dozvoljavati dolazak građana iz Ujedinjenog Kraljevstva svim vidovima transporta: trajektom, drumskim, vazdužnim, morskim ili železničkim saobraćajem.

Belgija je objavila da će zatvoriti granice svoje zemlje za avio i željeznički saobraćaj iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Holandija je u nedjelju obustavila letove za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva – objavivši da će ograničenje trajati do 1. januara. Holandske vlasti saopštile su da prate kako se situacija razvija i da se mjere razmatraju i u vezi sa drugim vidovima prevoza.

Italijanske vlasti najavile su uvođenje sličnih mjera, dok Njemačka razmatra mogućnost uvođenja restrikcija na letove iz Ujedinjenjenog Kraljevstva i Južne Afrike, gdje je takođe utvrđena prisustvo nove vrste COVID19 – saopštilo je njemačko Ministarstvo zdravlja.

Austrija planira da zabrani letove iz Britanije, javila je tamošnja novinska agencija, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja.

Španske vlasti su saopštile da su kao odgovor na, kako je navedeno, poteze nekih od partnera Evopske unije, zatražila koordiniranom mišljenje Evropske komisije i Evropskog savjeta u vezi sa novonastalom situacijom.

Bez popuštanja mjera za Božić

London i jugoistočna Engleska mogli bi ostati pod strožijim mjerama suzbijanja koronavirusa tokom narednog perioda, izjavio je britanski sekretar za zdravstvo Met Henkok.

On je rekao da će za sprječavanje širenja nove vrste koronavirusa, registrovanog u Velikoj Britaniji, biti potrebno da se odustane od planova ublažavanja restriktivnih antipandemijskih mjera tokom božićnih praznika.

Britanski premijer Boris Johnson u subotu je milionima stanovnika Engleske uveo oštrije mjere za suzbijanje koronavirusa i drastično smanjio planove da ublaži restrikcije tokom božićnih praznika, u pokušaju da spriječi širenje novog, zaraznijeg oblika virusa.

Broj slučajeva u Engleskoj naglo je porastao protekle dvije nedelje zbog novog oblika virusa za koji naučnici kažu da je do 70 odsto zarazniji. Johnson je poručio da je vlada morala da preduzme hitnu akciju.

London i jugoistok Engleske trenutno su na najvišem nivou sistema od tri stepena, ali će uskoro biti podignuti na novi četvrt nivo.

Od stanovnika područja na tom nivou zahtijevaće se da ne izlaze iz kuće osim kada je to neophodno, zatvoriće se radnje čije poslovanje nije vitalno, kao i objekti za rekreaciju i zabavu na zatvorenom. Društvena interakcija biće ograničena na susret sa jednom osobom na otvorenom prostoru.

Boris Johnson
Boris Johnson

Johnson je u petak rekao da se nada da neće biti potreban treći karantin u Engleskoj poslije Božića. Takođe se opirao pozivima da promijeni planove da ublaži restrikcije na pet dana tokom praznika i da dozvoli članovima tri odvojena domaćinstva da se sastaju u zatvorenom prostoru. U srijedu je poručio da bi "iskreno bilo nehumano" da se zabrani Božić.

Međutim, stanovnicima koji žive u područjima koja su na četvrtom nivou, neće biti dozvoljeno da se druže sa ostalima tokom Božića. Svima drugima sada će biti dozvoljeno da vide prijatelje i porodicu samo jedan dan. Nova pravila stupiće na snagu u ponoć.

Britanija se poput ostalih evropskih zemalja bori da suzbije pandemiju, a zabrinjava i rast zaraženih podstaknut novim oblikom virusa. Vladu i njene savjetnike zabrinjava stopa zaraženosti.

"Nema dokaza da je riječ o smrtonosnijem obliku virusa ili da on izaziva teže slučajeve bolesti. Takođe, nema dokaza da će vakcina biti manje efikasna protiv novog oblika", rekao je Johnson.

Britanija je u subotu registrovala 27.052 novozaraženih i 534 žrtava. Među je najteže pogođenim evropskim zemljama sa ukupno više od 67.000 smrtnih slučajeva i najmanje dva milona potvrđenih slučajeva koronavirusa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG