Linkovi

WHO: Broj oboljelih od koronavirusa na globalnom nivou opada treću nedjelju zaredom


Broj novooboljelih od Covida19 treću nedjelju u padu (Foto: AP/Anja Niedringhaus)
Broj novooboljelih od Covida19 treću nedjelju u padu (Foto: AP/Anja Niedringhaus)

Tedros Gebrejesus, direktor WHO, rekao je tokom virtuelnog obraćanja da se radi o dobroj vijesti – uprkos tome što brojne države i dalje prijavljuju širenje zaraze.

Prema njegovim riječima, novi trend pokazuje da se virus može kontrolisati, uprkos pojavi novih sojeva, primjenom dosadašnjih mjera: fizičkim distanciranjem, prekrivanjem lica i održavanjem higijene.

Upozorio je, međutim, da je svijet već bio u sličnoj situaciji i da nije vrijeme za opuštanje.

Tokom protekle godine bilo je trenutaka u gotovo svim zemljama u kojima je broj registrovanih slučajeva opadao. Mjere opreza su popuštane i onda bi virus nastavio da bjesni”, podvukao je Gebrejesus.

Ukazao je i da je u momentu globalne vakcinacije potrebno primenjivati mjere predostrožnosti koje doprinose bezbjednosti ljudi.

Kontrola širenja virusa doprinosi spasavanju života i umanjuje šanse za pojave novih sojeva. Pomaže i da dejstvo vakcina bude efikasnije”, podvukao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Na istom brifingu, direktor programa za vanredne situacije Majkl Rajan odgovorio je na pitanja o timu WHO koji trenutno istražuje porijeklo virusa, i komentarisao skepsu koju neki izražavaju u pogledu istrage.

Neki komentatori su iskazali sumnju da istražitelji neće moći da otkriju bilo šta značajno u tako kasnoj fazi poslije izbijanja epidemije, imajući u vidu I slabu kinesku saradnju sa istragom.

Rajan je imao primjedbu na račun onih koji su već rekli da neće prihvatiti izvještaj tima ili sugerisali da će, možda, postojati drugi obavještajni podaci sa drugačijim zaključcima.

Nijedna druga zemlja nije pružila dokumenta, obavještajne ili druge informacije Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Mi smo ti koji tragaju za podacima. Mi smo ti koji su na terenu, sa ekspertima iz 10 zemalja, koji nastoje da pronađu odgovore. Ako vi imate odgovore, ako mislite da imate odgovore, molimo vas – javite nam”, rekao je.

Rajan je dodao da tim koji se trenutno nalazi na terenu u Kini zastupa ne samo WHO već cijelu svjetsku zajednicu, i da zaslužuje poštovanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG