Linkovi

Mladi naučnici impresionirali predsjednika Obamu


Predsjednik Barack Obama je objavio gotovo četvrt milijarde dolara novih fondova za nauku, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku, grupu nauka koja se skraćeno naziva STEM. Na jučerašnjem sajmu nauke u Bijeloj kući, predsjednik je naglasio važnost napora privatnog sektora ka podsticanju dodatnog broja učenika iz nedovoljno predstavljenih grupa da uđu u svijet nauke.

Predjsednik Obama je obišao izložene inovacije u nekoliko prostorija, i sa učenicima razgovarao o njihovim projektima. Grupa djevojčica izviđača mu je pokazala prototip mašine koja operira na baterije i koja okreće stranice knjige kako bi se pomoglo paraliziranim osobama ili onima koje pate od artritisa. Jedan učenik srednje škole iz New Mexica je predsjedniku pokazao na koji način alge mogu biti korištene za proizvodnju održive energetske infrastrukture po niskim troškovima.

Predsjednik Obama je publici kasnije rekao da nas mladi izumitelji mogu nešto naučiti.

Ovi mladi naučnici i i inžinjeri nas uče nečemu što je van sfere koju istražuju. Oni nas uče kako da u pitanje dovodimo pretpostavke, da se pitamo zašto je nešto onako kako jeste i kako ga možemo učiniti boljim. Oni nas podsjećaju da se uvijek ima nešto više za naučiti, i pokušati otkriti, zamisliti, i da nikada nije rano ili kasno nešto stvoriti ili otkriti, rekao je predsjednik Obama.

Više od 100 učenika iz 30 saveznih država, koji su predstavljali više od 40 naučnih takmičenja i organizacija, sudjelovali su na ovogodišnjem sajmu. Predsjednik Obama ih je podstakao da nastave raditi na izumima. On je dodao da Sjedinjene države moraju podstaknuti veći broj mladih da se uključe u naučne inovacije.

Prije pet godina smo započeli kampanju pod nazivom Obrazovanje ka inovacijama, kako bi pomogli većem broju učenika da istraže nauku, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku. Danas sa zadovoljstvom objavljujem 240 miliona novih fondova od biznisa, škola i fondacija iz cijele zemlje za pomoć djeci da uče stvari iz spomenutih polja, rekao je predsjednik Obama.

On je rekao da nijedno dijete ne bi trebalo propustiti šansu da se pokaže u nauci samo zbog nedostatka fondova. On je rekao da su sa novim fondovima, univerziteti i korporacije obećali odvojiti do milijardu dolara kako bi se proširilo visoko kvalitetno obrazovanje u polju nauke i tehnologije.

XS
SM
MD
LG