Linkovi

SAD: Da li će budžetska neslaganja dovesti do zatvaranja vladinih ureda?


Objava o ostavci predsjedatelja Zastupničkog doma Kongresa, Johna Boehnera je povećala neslaganja u Kongresu koji se u srijedu u ponoć suočava sa istekom roka za nastavak financiranja vlade. Kako izvještava naš novinar Michael Bowman, kako bi se izbjegla djelimična obustava rada vlade postoji , postoji samo jedan način , a to je hitna suradnja republlikanaca i demokrata u oba doma Kongresa.

Objavljujući svoj odlazak s položaja sljedećeg mjeseca, John Boehner je priznao ono što je očigledno.

Ima dosta posla koji treba obaviti, i namjeravam obaviti što više mogu prije nego odem, rekao je on.

Prošle sedmice su demokrate u Senatu blokirale prijedlog zakona o budžetu koj je predvidio obustavu financiranja grupe za žensko zdravlje, kojapruža usluge pobačaja . Danas Senat započinje niz glasanja o mjeri kojom bi se produžilo svo trenutno financiranje vlade do decembra.

Pozivam svoje kolege da mi se pridruže u pružanju podrške zakonu kojeg ću podnijeti, a kojim bi se osiguralo da vlada ostane u funkciji , rekao je republikanski senator Mitch McConnell.

Ako se taj prijedlog zakona do srijede nađe na stolu predsjednika Obame, moći će se izbjeći zatvaranje vladinih ureda. Ali akciju Kongresa bi mogli usporiti čvrstolineaški republikanci odlučni da nastave fiskalnu borbu. Među njima je i senator Ted Cruz koji se nalazi u utrci za predsjedničku nominaciju.

Ljudima je dosta Washingtona, dosta im je političara koji kažu jedno, a rade drugo, kaže Ted Cruz.

Prijedlog budžetskog zakona kojim bi se izbjeglo bkuiranje rada vlade dovodi do podjela među republikancima, medjutim ima jednoglasnu demokratsku podršku.

Ono što bi zatvaranje vladinih ureda uzrokovalo je traćenje novca poreskih obveznika, a naškodilo bi i ekonomiji, kaže demokrata Jack Reed.

Analitičari u Washingtonu naglašavaju da je Kongres trenutno politički polariziran više nego ikada prije, što vodi oštrim raspravama po pitanju troškova.

Konačno senatsko glasanje o prijedlogu zakona o troškovima se možda neće održati do srijede, što će predsjedatelju Zastupničkog doma Johnu Boehneru dati samo nekoliko sati da progura mjeru kroz taj dom kongresa već podjeljen razdorima i neslaganjima.

XS
SM
MD
LG