Linkovi

SAD: Dan zahvalnosti uz povećane mjere sigurnosti


Washington će ovog tjedna biti mirniji nego obično zbog Dana zahvalnosti, jednog od najznačajnih američkih državnih praznika, koji se slavi narednog četvrka. Mjere sigurnosti zbog mogućih terorističkih prijetnji biće na znatno višem nivou. Nedavni teroristički napadi u Parizu su upozorenje koje ne smije biti prenebregnuto, a na nužnost povećanog opreza, kako to pokazuju i ankete televizijskog kanala ABC i The Washington posta, ukazuju i građani širom Sjedinjenih Država.

Uporedo sa podizanjem mjera sigurnosti na znatno viši nivo, od Pariza, Brusselsa do New Yorka, Washingtona i drugih velikih gradova, i američki predsjednik Barack Obama najavljuje oštriju borbu protiv militanata Islamske države:

"Uništićemo ih. Povratićemo prostor na kojem su sada. Presjećemo finansijsku podršku, uništićemo njihovo vođstvo, razbićemo njihove mreže, linije snabdjevanja i do kraja uništiti njihov pokret."

Posljednje ankete pokazuju da 28 odsto Amerikanaca ističe terorizam kao najbitnije pitanje predsjedničke preizborne kampanje iduće godine. Nešto više, 33 odsto, smatra da je ekonomija bitniji problem Sjedinjenih Država. Većina anketiranih podržava intenziviranje američkih zračnih udara na militante ISIL-a, a povećan je i broj onih koji podržavaju upotrebu američkih vojnih snaga na tlu. Visok je procenat onih koji se protive prihvatu izbjeglica iz Sirije. Donald Trump je jedan od onih predsjedničkih kandidata koji to najznažnije i najdirektnije zagovara:

"Ja ću apsolutno zahtijevati kompletne podatke o ljudima koji dolaze iz Sirije, ako ne možemo spriječiti njihov dolazak."

Pitanje tretmana Sirijaca koji traže azil prosto je eksplodiralo u sadašnjim trenucima predizborne kampanje, a Trumpova poruka je vrlo jasna:

"Ako ja pobijedim, oni idu nazad. Ne možemo ih prihvatati. Ono idu nazad."

Hillary Clinton, takođe kandidatkinja za predsjednicu, Demokrata, je umjerenija:

"Mi ne želimo podsticati regrutiranje u redove ISIS-a i druge terorističke grupe prijeteći da ćemo za izbjeglice zatvoriti naše granice."

Ova ocjena u saglasnosti je naporima Bijele kuće da uvjere američku javnost da izbjeglice nisu opasnost. Potpredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden ističe:

"Upravo sada, izbjeglice čekaju od 18 do 24 mjeseca na kompletiranje procesa provjere. I za razliku od Evrope, izbjeglice ne stižu u Sjedinjene Države dok ne budu temeljito provjerene. Podsjetimo se ko je velika većina tih nesretnika. To su žene, djeca, siročad, žrtve brutalnog nasilja i tortura...."

Prošlog tjedna Zatupnički dom Kongresa je velikom većinom glasova usvojio zakon o suspendiranju prijema izbjeglica iz Sirije. Rasprava u Senatu o tom vrućem pitanju neće početi najmanje prije idućeg tjedna, a na njen ishod mogla bi uticati neželjena zbivanja, bilo na američkom tlu ili negdje drugdje u svijetu.

SAD: Dan zahvalnosti uz povećane mjere sigurnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG