Linkovi

Ove nedjelje u Washingtonu


Burmanski predsjednik u Washingtonu
Burmanski predsjednik u Washingtonu


Šest mjeseci nakon posjete predsjednika Baracka Obame Rangoonu, predsjednik Thein Sein danas uzvraća posjetu dolaskom u Bijelu kuću. Gospodin Obama je prošlog novembra hvalio demokratske reforme u Burmi:

Diktatura je nakon pet decenija popustila svoj stisak. Pod predsjednikom Theinom Seinom, želja za promjenama je dočekana programom reformi. Na čelu vlade je civil, a parlament se utvrdjuje.

Poslije decenija bez diplomatskih odnosa, Sjedinjene Države saradnju sa Burmom vide kao podsticaj daljoj političkoj i ekonomskoj liberalizaciji. Medjutim, ako bi Obama vršio dalji pritisak na svog burmanskog kolegu u pogledu važnosti poštenog i transparentnog vladanja, to bi se dogodilo baš u vrijeme kada je i američka administracija pod istragom zbog sopstvenih grešaka.
Kongresna ispitivanja višestrukih skandala koji okružuju Obaminu administraciju se nastavljaju. Vršilac dužnosti američke poreske uprave je prošle nedjelje dao ostavku, pošto je ta služba priznala da je konzervativne političke organizacije tretirala mnogo temeljitije nego druge.

Htio bih da se izvinim u ime Poreske službe za greške koje smo napravili i lošu uslugu koju smo pružili našim klijentima. Pogođene organizacije i američka javnost zaslužuju bolje., kazao je Steven Miller, vršitelj dužnosti komesara poreske uprave .

Kongresmeni kao što je Kevin Brady žele tačno da saznaju šta se dogodilo u poreskoj službi i da li je Obamina administracija znala i čak odobrila takve aktivnosti.

Da li je ovo i dalje Amerika? Da li je ova vlada toliko opijena vlašću da je spremna da iskoristi svu svoju silu, svu moć, da maltretira i plaši prosJečnog Amerikanca koji jedino želi da mu se čuje glas?, pita kongresmen Brady.

Zvaničnici Bijele kuće ističu da je Poreska uprava politički nezavisna služba. Predsjednik Obama kaže da je i on zaprepašćen skandalom, i dodaje:

To je neoprostivo i Amerikanci su s pravom ogorčeni zbog toga, a ogorčen sam i ja. Neću tolerisati takvo ponašanje u bilo kojoj agenciji.

Očekuje se da krajem nedelje predsjednik govori i o američkoj borbi protiv terorizma, što obuhvata i davno obećanje njegove administracije da će zatvori zatvor u zaljevu Guantanamo na Kubi.
XS
SM
MD
LG