Linkovi

SAD: Unatoč radovima, 4. jula dovoljno prostora za sve


Na nacinalnom molu u Washingtonu, sada velikom gradilištu, u povodu 4. jula, Dana nezavisnosti SAD okuplja se na desetine hiljada posjetilaca

Nacinalni mol, veliki otvoreni prostor u samom centru Washingtona, je tradicionalno prostor na kojem se svake godine u povodu 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Država okuplja na desetine hiljada posjetilaca da, uz vatromet i koncert, proslave najznačajniji američki praznik. Ove godine sve njih dočekaće mnogo suženiji prostor zbog nekoliko velikih građeninskih projekata. I ne samo oni koji se za dva dana zateknu na molu, nego i svaki od 25 miliona posjetila koliko ih godišnje prođe tim prostorom uočavaju brojne promjene koje se dešavaju.

Carol Johnson iz informativne službe Nacionalog mola ističe:

„Nikada do sada nije bilo tako velikih zahvata. Uređenje bazena ispred spomenika predsjedniku Linkolnu je najveći.“

Taj bazen će, zapravo, biti kompletno ponovo izgrađen jer....

„Washington je na poroznom zemljištu i bazen je gubio oko 2 miliona litara vode svakog tjedna.“

Uz taj projekat, radi se i na saniranju sistema za odvod padavina u neposrednoj blizini spomen-kompleksa Amerikancima koji su se borili u Drugom svjetskom ratu objašnjava dalje gospođa Johnson.

Zbog tih i drugih manjih radova, više od polovine mola je zagrađeno, šetnje i razgledanje brojnih spomeničkih kompleksa uokolo su otežane.

Turistkinja Marvo Shorey kaže:

„Proći ću tu i tamo, snaći se nekako. I ostali će se prilagoditi, obilaziti i razgledati.“

„Projektanti koji su radili na projektima razmišljali su i o posjetiocima, koncertima, inauguracijama, demonstracijama... svemu onome što se dešava na molu ... No, radovi moraju biti obavljeni“ – kaže gospođa Johnson.

Veliki dio mola biće za ovogodišnji 4. juli zatvoren. Ipak...

„Mada je to velika, ovogodišnja razlika u odnosu na prošle godine biće dovoljno prostora za sve koji dođu“ – uvjerena je gospođa Johnson.

Građevinski radovi će biti završeni, a konačni rezultat biće vrijedan strpljena i čekanja, kaže turista Paul Brown i dodaje:

„Sada je poteško obići i sve razgledati, ali kako mi se čini biće to dobar posao. Vjerujem da će mol biti još ljepši i mi, posjetioci, idućih godina uživaćemo još više.“

Bazen ispred spomenika predsjedniku Abrahamu Lincolnu biće završen u avgustu, a ostali projekti do kraja godine.
SAD: Unatoč radovima, 4. jula dovoljno prostora za sve
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
XS
SM
MD
LG