Linkovi

Otkriveno blago: digitalna umjetnost Andy-ja Warhol-a


Fotografije su pronađene na kompjuteru Amiga na kojem je Warhol radio 1985 godine.

Umjetnik pop kulture Andy Warhol je najpoznatiji po slikama konzerve supe Campbell and glumice Marilyn Monroe. Ali nešto čega se mnogi ne sjećaju je njegovo eksperimentiranje sa sada već starim kompjuterom zvanim Amiga. Kako izvještava Kane Farabaugh, umjetnost koju je Warhol stvorio na tom kompjuteru je mogla biti zauvijek izgubljena, da nije bilo partnerskog odnosa između univerziteta Carnegie Mellon, umjetničkog muzeja Carnegie i Warhol muzeja u Pittsburgu u Pensilvaniji.

Ulazak u podrum inžinjera softwera iz Pittsburga Keitha Bare-a sliči ulasku u kompjutersku vremensku mašinu. Njen ogroman ekran i bučni diskovi su nekoliko posljednjih decenija proveli uglavnom na policama drugih ljudi, sakupljajući prašinu.

Ti su kompjuteri imali nivo jednostavnosti koje često više ne vidimo kod modernih kompjutera, kaže on.

Kolege iz kompjuterskog kluba univerziteta Carnegie Mellon Bara nazivaju guruom Amige. Amiga je proizvod kompjuterske kompanije Commodore. Niste za nju nikada čuli? Da se vratimo u 1985 godinu kada je Amiga bila najnoviji i najbolji kompjuter. Kako bi privukla pažnju na zabavi promocije Amige, kompanija je uposlila umjetnika Andyja Warhola da pokaže njene sposobnosti, a to je bio spoj ekrana za crtanje sa još jednim tada revolucionarnim uređajem, digitalnom kamerom.

On je uslikao neke digitalne slike i modificirao ih, prije nego je većina ljudi uopće i mislila na digitalnu fotografiju, kaže Keith Bare.

I to je otprilike sve što je javnost mogla vidjeti od Warholove digitalne umjetnosti. Nakon njegove smrti 1987, kompjuter i flopi diskovi su bili pohranjeni u arhivima Warholovog muzeja, a priča o Warholovom eksperimentu sa Amigom se tu i završila.
Ali Divya Heffley, pri Hillman foto inicijativi iz muzeja Carnegie, producira seriju dokumentaraca pod nazivom The Invisible Photograph, Nevidljiva fotografija. Nakon pronalaska video snimka na Youtube-u sa objelodanjivanja Amige iz 1985, rodila se ideja da se spoji umjetnički muzej Carnegie i muzej Warhol, kao i kompjuterska laboratorija Keitha Bare-a u nastojanju da se sačuva sadržaj Warholovog kompjutera Amiga. Dok su kamere snimale, oni su zašli u nepoznato.

Niko nije znao šta ćemo naći na tim diskovima, kaže Keith Bare.

On dodaje da im je trebalo vremena da shvate program koji se koristio za stvaranje slika. I nakon nekoliko inžinjerskih programskih poteza, našli su blago. Ikoničke slike Campbellove konzerve supe i Warholov vlastiti portret su samo neke od 20 slika spašenih sa flopi diskova. Heffley kaže da je potraga za Warholovom umjetnosti i istorijska lekcija, ali i priča o oprezu.

Ako ne budemo oprezni, tehnologija će zastariti, i više nećemo imati mogućnosti da vidimo slike, slike koje su nam drage i dragocjene, kaže Divya Heffley.

Warholove slike, sada obnovljene i sačuvane, mogu se vidjeti u najnovijem dijelu online dokumentarca The Invisible Photograph.
XS
SM
MD
LG