Linkovi

Vučić za Financial Times: Samo dogovor sa Kosovom donosi trajan mir regionu


Serbian President Aleksandar Vucic speaks during a press conference in Belgrade, Dec. 3, 2018.
Serbian President Aleksandar Vucic speaks during a press conference in Belgrade, Dec. 3, 2018.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne obazire se na petonedeljne proteste protiv njegove vlasti i u intervjuu za Financial Times fokusira se na sprovođenje bolnih ekonomskih reformi koje su, kako kaže, dovele do trogodišnjeg suficita u budžetu i na uvjer

"Oni koji misle da je moguće obuzdati zamrznuti konflikt - on nikada nije zamrznurt jer se u nekom trenutku otopi... A kad se to dogodi to je katastrofa za sve", rekao je Vučić u intervjuu za Financial Times vođenom prošle nedelje, poslije ceremonije unošenja badnjaka u Predsedništvo Srbije.

U danas objavljenom intervjuu, FT navodi da je na proslavi pravoslavnog Božića Vučić ugostio i neke od onih koje Zapad smatra prijetnjom po tanušni mir u regionu, među kojima su bili i Milorad Dodik, “bosanskosrpski despot”, koji je već dvije godine pod sankcijama SAD, ali i proruski političari iz Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević koji su optuženi za pokušaj državnog udara kako bi spriječili ulazak zemlje u NATO.

Bez obzira na takve veze, zapadne diplomate polažu nade u Vučića, nekadašnjeg tvrdog nacionalistu koji se smatra ključnim za obuzdavanje Dodika i za postizanje pravno obavezujućeg dogovora sa Kosovom, piše FT.

Britanski list navodi da mnogi Srbi Kosovo i dalje smatraju kolijevkom svoje pravoslavne vjere i da Vučića, zbog razmatranja teritorijalnog kompromisa sa Prištinom, napada lepeza protivnika - od ljevičarskih lidera do tvrdokornih nacionalističkih konzervativaca.

"Znam da se Srbi u većini protive rješenju kosovskog problema i da je sve što govorim suprotno onome što javnost želi", rekao je Vučić za FT.

On je ocijenio da lideri opozicije "nisu u stanju da prihvate realnost".

"Oni nemaju plan, za njih je jedino važno da me nazovu izdajnikom i da sve ostane isto. Ali, nije me briga za to", dodao je.

Kako piše FT, Vučić je rekao da bi ekonomski i trgovinski razvoj - i dogovor o Kosovu - pomogli stabilnosti u regionu.

"Ako budemo u stanju da se međusobno povežemo ekonomski i na druge načine imamo šansi da budemo uspješne zemlje... Inače će biti katastrofa za sve nas", naveo je.

"Svi odlaze iz regiona... zato nam je očajnički potrebno da promijenimo ukupnu atmosferu u regionu. Ako to ne učinimo ne vidim izlaz, nema ni tračka nade na kraju tunela", rekao je.

Vučićevi kritičari tvrde da su zapadne sile toliko zainteresovane da vide dogovor da se uzdržavaju da kritikuju ;nazadovanje demokratije u Srbiji, gdje su glasovi kritike u velikoj mjeri isključeni, a retorika nasilja u porastu.

Protivnici kažu kako je takva atmosfera kriva za premlaćivanje opozicionog ldiera Borka Stefanovića, koje je izazvalo proteste protiv Vučića.

"Mi smo zemlja nasilja. Tako nije bilo čak ni pod (bivšim liderom Srbije Slobodanom) Miloševićem", rekao je jedan od opozicionih lidera Dragan Đilas.

U vreme Miloševića, 1998-2000. Vučić je bio ministar informisanja i izricao kazne novinarima i medijima koji su kritikovali nekadašnjeg diktatora, ali kaže da se reformisao, navodi FT i dodaje da je Vučić odbacio pritužbe opozicije da javni servis RTS ne daje dovoljno vremena glasovima koji su kritični.

"Imaju vrijeme na RTS kao što niko nije imao u prethodnom periodu... Prisutni su, ne znam, ponedeljkom, utorkom, četvrtkom. Ako govorimo o velikim TV emisijama, uvijek su tu. Ne znam šta oni hoće. Kad god organizuju protest ima više izvještaja o tome na RTS-u nego o nama", rekao je.

"Problem je što se oni uvijek žale na medije", dodao je Vučić za FT i ocijenio da opoziciji nedostaju "realna politika i realne ideje".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG